Εν αναμονή του πυραύλου της Β. Κορέας
Reuters, AFP
Σε ανησυχητικά επίπεδα κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στην Απω Ανατολή, ενόψει της προγραμματισμένης για το ερχόμενο δεκαπενθήμερο εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας έδωσε το πράσινο φως στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να καταρρίψουν τον πύραυλο που θα εκτοξεύσουν οι γείτονές της εάν απειληθούν τμήματα της ιαπωνικής επικράτειας.
Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος, ο οποίος θα εκτοξευθεί μεταξύ 12 και 16 Απριλίου, θα θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο προς τιμήν της εκατοστής επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση του νεαρού και άπειρου Κιμ Γιονγκ Ουν, εγγονού του ιστορικού ηγέτη, χρησιμοποιεί την τοποθέτηση δορυφόρου ως προπέτασμα καπνού για μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, γεγονός που παραβιάζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα δύο πυρηνικές δοκιμές και σκοπεύει να εξοπλίσει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι απέχει πολύ από το να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Η άμεση αιτία ανησυχίας των Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών γειτόνων της είναι το ενδεχόμενο να εκτραπεί εκ σφάλματος ο πύραυλος (ή και θραύσματά του) από την προγραμματισμένη τροχιά και να πλήξει κατοικημένες περιοχές.
Οπως δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Ναόκι Τανάκα, για την αναχαίτιση του βορειοκορεατικού πυραύλου, εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι εδάφους- αέρος, εγκατεστημένοι στο Τόκιο και στο αρχιπέλαγος της Οκινάουα, όπως επίσης αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με αντιπυραυλικά συστήματα Aegis. Ανάλογα μέτρα είχε λάβει η Ιαπωνία το 2009, όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Ο πύραυλος είχε περάσει, τότε, πάνω από ιαπωνικά εδάφη χωρίς να προκαλέσει ζημιές και χωρίς να γίνει απόπειρα αναχαίτισής του. Προειδοποίηση ότι δεν θα διστάσει να καταρρίψει, αν χρειασθεί, τον πύραυλο των βορείων γειτόνων της απηύθυνε και η Νότια Κορέα, ενώ η Ινδονησία κάλεσε την Πιονγιάνγκ να ματαιώσει την εκτόξευση.
Η νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο ανοίγει άλλο ένα ανεπιθύμητο μέτωπο για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να περιπλέξει την επανεκλογή του στην προεδρία, τον προσεχή Νοέμβριο, με μια κρίση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Αμερικανός ηγέτης ήλπιζε ότι το Κορεατικό θα έμπαινε σε τροχιά αν όχι επίλυσης, τουλάχιστον εκτόνωσης μετά τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου, όταν η πενόμενη Βόρεια Κορέα συμφώνησε να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα 240.000 τόνους επισιτιστικής βοήθειας από την Αμερική. Οι ελπίδες του αυτές εξανεμίστηκαν, ωστόσο, στις 16 Μαρτίου, όταν η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε την εκτόξευση πυραύλου, κάτι που οδήγησε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας, 12 ημέρες αργότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.