Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Δέκα μήνες φυλακή για τον Ντεμιρτάς


AFP, A.P., Reuters

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγός του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στην Τουρκία, καταδικάστηκε χθες σε δέκα μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της «διασποράς προπαγανδιστικού υλικού τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο καταδικασθείς ηγέτης του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας είχε παραχωρήσει πριν από τρία χρόνια συνέντευξη σε κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο του εξωτερικού, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν «ηγέτη του κουρδικού λαού». Η δήλωσή του αυτή συνιστά, σύμφωνα με το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης, προπαγάνδα υπέρ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς ισχυρίσθηκε ότι η καταδίκη του παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αναμένεται να ασκήσει έφεση. Σημειώνεται ότι η ποινή επιβλήθηκε με αναστολή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πληθαίνουν οι πληροφορίες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει νέες προσπάθειες επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές οι οποίες επισήμως διαψεύδονται, στις σχετικές συζητήσεις συμμετέχουν και εκπρόσωποι του επί δεκαετία φυλακισμένου κ. Οτσαλάν, με τους δικηγόρους του να έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Στόχος της Αγκυρας είναι να πειστεί το ΡΚΚ να κηρύξει εκεχειρία επ’ αόριστον, με αντάλλαγμα την παροχή ελευθεριών στη χρήση της κουρδικής γλώσσας και τη διάδοση της κουρδικής κουλτούρας. Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση συζητεί την έμμεση παροχή αμνηστίας στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, εφόσον βεβαίως εκείνοι αποχωρήσουν από την επικράτεια της χώρας και αποσυρθούν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν. Πάντως, το ενδεχόμενο παράδοσης των μαθημάτων στην κουρδική γλώσσα στα σχολεία της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν συζητείται, ενώ η Αγκυρα διαμηνύει ότι δεν συνδιαλέγεται με τρομοκράτες.

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες επιμένουν, ενώ η νομική σύμβουλος του κ. Οτσαλάν, Αϊσέλ Τουγκλούκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη».

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.