Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η αιματηρότερη χρονιά του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2010

Περισσότεροι από 700 στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2010.

Ο αριθμός των στρατιωτών του διεθνούς συνασπισμού που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από την 1η Ιανουαρίου 2010, στην αιματηρότερη χρονιά από την έναρξη του πολέμου το 2001, ξεπέρασε το όριο των 700, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βασίζεται σε στοιχεία της ιστοσελίδας icasualties.org.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, 701 στρατιώτες από τις τάξεις των διεθνών δυνάμεων είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Το 2009, με 521 νεκρούς στρατιώτες, ήταν μακράν η αιματηρότερη χρονιά του πολέμου για τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού, οι οποίες είναι εδώ και τρία χρόνια αντιμέτωπες με την κλιμάκωση της πολεμικής δραστηριότητας των Ταλιμπάν.

Οι περισσότεροι νεκροί στρατιώτες είναι Αμερικανοί. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχασαν 493 στρατιώτες στο Αφγανιστάν κατά το 2010 και 1.440 από την έναρξη του πολέμου του 2001.

Ωστόσο οι περισσότεροι νεκροί του πολέμου αυτού παραμένουν οι άμαχοι. Χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από το 2001 στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στο τέλος του 2009 νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν και την ανάπτυξη ακόμη 30.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Επίσημη έκθεση προόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν πρόοδο κατά των Ταλιμπάν σχεδόν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, αλλά η πρόοδος αυτή παραμένει ‘‘εύθραυστη και επισφαλής’’».

«Η στρατηγική μας στο Αφγανιστάν θέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έναρξη της υπεύθυνης μείωσης των αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2011», σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται επίσης το έτος 2014, που επικυρώθηκε πρόσφατα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα, ως χρονικό σημείο μεταβίβασης της πλήρους ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.