Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατίας στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη σύλληψη 12 ατόμων προχώρησε χθες το πρωί, η βρετανική αστυνομία, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, στο Λονδίνο, το Κάρντιφ και το Στόουκ-ον-Τρεντ. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 17 έως 28 ετών, κρατούνται ως ύποπτοι για προετοιμασία και υποκίνηση τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των βρετανικών αντιτρομοκρατικών αρχών μετά τον Απρίλιο του 2009, όταν 12 άτομα συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ, ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο πλαίσιο της Αλ Κάιντα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές του έτους η Βρετανία έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού -στο δεύτερο εκ των πέντε- για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η επιχείρηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη.

Λόγοι δημόσιας ασφάλειας

Ωστόσο, Βρετανός αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας δήλωσε ότι οι συλλήψεις δεν αποτελούν μέρος σχεδιασμένης επιχείρησης για την αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων την περίοδο των Χριστουγέννων. Την περασμένη εβδομάδα, Ιρακινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως συλληφθέντες αντάρτες θεωρούν ότι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη ήταν τμήμα προσχεδιασμένων επιθέσων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τους εν λόγω ισχυρισμούς απέρριψαν τόσο Βρετανοί όσο και Γερμανοί αξιωματούχοι που επέμειναν ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες απειλές για τις χώρες τους κατά την εορταστική περίοδο. «Πρόκειται για ευρείας κλίμακας προσχεδιασμένη επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι υπηρεσίες πληροφοριών και στην οποία εμπλέκονται αρκετές δυνάμεις», δήλωσε ο υπ’ αριθμόν δύο της ηγεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζον Γέιτς, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο Γέιτς πρόσθεσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, «γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αναφερθούμε λεπτομερώς στα αδικήματα τα οποία αποδίδονται στους συλληφθέντες.

Ωστόσο, έπρεπε να ενεργήσουμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για να προστατεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια».

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ισχυρίζονται ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση. Το γεγονός ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους, ένας σημαντικός παράγοντας για να προχωρήσουν στις συλλήψεις. Σημειώνεται ότι τον περασμένο χρόνο, την ημέρα των Χριστουγέννων, η Αλ Κάιντα είχε επιχειρήσει να ανατινάξει αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_21/12/2010_426348
(21/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.