Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Υπογραφή διμερούς συμφωνίας Τουρκίας - Συρίας

Η Τουρκία και η Συρία υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Τουρκία του σύρου πρωθυπουργού Νάτζι Οτρι, μια σειρά συμφωνιών διμερούς συνεργασίας, μια εκ των οποίων προβλέπει την κοινή μάχη τους κατά της τρομοκρατίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η συμφωνία, όπως μεταδίδει το Ανατολή, αναφέρει ότι οι δύο γειτονικές χώρες θα καταπολεμήσουν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις και την τρομοκρατία γενικώς, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε κάποιες συγκεκριμένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Και άλλες συμφωνίες, που αφορούν τους τομείς, τράπεζες, ενέργεια, περιβάλλον, οικοδομές, πολιτισμός, υπογράφηκαν από τους εκπροσώπους των δύο πλευρών στο πλαίσιο του Τουρκοσυριακού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου, ένα μηχανισμό που πρωτολειτούργησε πέρυσι.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τους άραβες γείτονές της έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια υπό την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

Ωστόσο 12 χρόνια πριν οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος του πολέμου λόγω της υποστήριξης που παρείχε η Δαμασκός στους αντάρτες Κούρδους της Τουρκίας που βρίσκονταν στο συριακό έδαφος.

Έκτοτε οι διμερείς σχέσεις τους βελτιώθηκαν και πέρυσι οι δύο χώρες κατήργησαν τις βίζες μεταξύ τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.