Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Δύο... νικητές στο Κοσσυφοπέδιο

Α.P., Reuters

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ενώπιον πολιτικού αδιεξόδου βρίσκεται το Κόσοβο, καθώς πριν ακόμα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων κοινοβουλευτικών εκλογών στην ιστορία της περιοχής, τα δύο μεγαλύτερά του κόμματα αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Τα exit polls εμφανίζουν την παράταξη του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PKD), να προηγείται με μικρή διαφορά της Δημοκρατικής Λίγκας (LDK), της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της Πρίστινας Ισά Μουσταφά. Ο τελευταίος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το δικό του κόμμα είναι εκείνο που επικράτησε, ενώ έσπευσε να καταγγείλει γενικευμένες παρατυπίες στην περιφέρεια της Ντρένιτσα απ’ όπου κατάγεται ο κ. Θάτσι.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα συμπεράσματα των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας, αναμένονταν αργά χθες το βράδυ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, πάντως, οπαδοί και των δύο μεγάλων κομμάτων ξεχύθηκαν στους δρόμους της Πρίστινας προκειμένου να πανηγυρίσουν. Το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς των υποστηρικτών του PKD έδωσε ο κ. Θάτσι, ο οποίος λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών. «Η νίκη είναι δική μας», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του. «Οι πολίτες αναγνώρισαν την καλή μας διακυβέρνηση και αποφάσισαν ότι το μέλλον του Κοσόβου είναι με την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ηγέτης του PKD. Σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο, ο αρχηγός του LDK, Ισά Μουσταφά, υποστήριζε ότι το δικό του κόμμα είναι εκείνο που προηγείται. Σύμφωνα, πάντως, με τα exit polls, το PKD του κ. Θάτσι προηγείται του LDK με 31% έναντι 25%. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ο κ. Θάτσι θα υποχρεωθεί σε διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές προκάλεσαν ρήγματα στο μέτωπο της σερβικής μειονότητας. Μπορεί οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να απείχαν μαζικά από τη διαδικασία, αλλά εκείνοι που κατοικούν στις κεντρικές επαρχίες, και οι οποίοι αποτελούν τα δύο τρίτα της μειονότητας, φέρεται να προσήλθαν μαζικά στις κάλπες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_14/12/2010_425816
(14/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.