Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Tα έγγραφα των ΗΠΑ για την υγεία του Κάστρο

Η σοβαρή ασθένεια του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε με εντερική αιμορραγία σε μία πτήση το 2006, σύμφωνα με τα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks.

Οι διπλωμάτες που συνέταξαν τα απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα το 2007 αναφέρουν ότι ο Κάστρο υποφέρει από «καταληκτική ασθένεια» και το πνεύμα του «επιδεινώνεται ραγδαία». Παρόλα αυτά επεσήμαναν ότι δεν θα πεθάνει «αμέσως», αλλά ότι θα παραμείνει μία «παρουσία στα παρασκήνια».

Τα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον WikiLeaks δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.


Η κατάσταση της υγείας του Κάστρο είναι «κρατικό μυστικό» στην Κούβα, παρατήρησαν οι διπλωμάτες, επικαλούμενοι μία κουβανική ιατρική έκθεση για τα στάδια της ασθένειας και τη θεραπεία του Κάστρο.

Ο Κάστρο άρχισε να υποφέρει από εντερική αιμορραγία κατά τη διάρκεια μίας εσωτερικής πτήσης από το Χολγκουίν στην Αβάνα, σύμφωνα με τα έγγραφα, και καθώς δεν υπήρχε γιατρός στο αεροπλάνο, αυτό αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

Τελικά διαγνώστηκε ότι πάσχει από ασθένεια του παχέος εντέρου, όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, απόφαση που αποδείχθηκε λανθασμένη καθώς η κατάστασή του χειροτέρευσε και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μία άλλη επέμβαση.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα «υποφέρει από μία αναπόφευκτη επιδείνωση των ικανοτήτων του μέχρι να πεθάνει», προβλέπουν οι διπλωμάτες. Παρόλα αυτά «για όσο διάστημα είναι ζωντανός, ακόμα και με περιορισμένες ικανότητες, η παρουσία του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία της Κούβας», αναφέρουν.

Τα διπλωματικά έγγραφα αναφέρονται επίσης στην πνευματική υγεία του διαδόχου του Φιντέλ Κάστρο, του αδερφού του Ραούλ, που λέγεται ότι έπαθε κατάθλιψη μετά τη διάγνωση της ασθένειας του Φιντέλ, αλλά και της συζύγου του.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες προέβλεψαν άλλωστε τι θα συμβεί μετά το θάνατο του Φιντέλ. Δεν θεωρούν πιθανό να σημειωθούν βίαιες διαδηλώσεις «καθώς οι Κουβανοί θα περιμένουν να δουν αν ο θάνατος του Φιντέλ θα φέρει κάποιες αλλαγές στη χώρα».

Εξάλλου υπογράμμισαν την υποστήριξη που προσφέρει ο Φιντέλ στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ο θάνατος του Φιντέλ είναι πιθανό να «κάνει τον Τσάβες ακόμα πιο απρόβλεπτο και ακραίο», αναφέρουν τα απόρρητα έγγραφα. Ενώ αν υπάρξει εσωτερική διαμάχη στην Κούβα, η Βενεζουέλα θα επέμβει στρατιωτικά και θα υποστηρίξει τη φιλοκυβερνητική πλευρά, προβλέπουν οι αμερικανοί διπλωμάτες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (16/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.