Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Brusselsleaks, το «ευρωπαϊκό» Wikileaks

Mετά την επιτυχία του ιστότοπου WikiLeaks δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες ο ιστότοπος Brusselsleaks.com που υπόσχεται να φέρει στο φως τα μικρά μυστικά των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως να αποκαλύψει την επιρροή των λόμπι.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία αποκάλυψη, ούτε κάποια πληροφορία έχει κηλιδώσει τον μικρόκοσμο των Βρυξελλών, που μοιάζει να ανησυχεί λίγο για τον μιμητή του WikiLeaks.

Μέχρι στιγμής το Brusselsleaks.com είναι μία απλή σελίδα στο διαδίκτυο στα αγγλικά όπου οι ανώνυμοι δημιουργοί της--δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της επικοινωνίας, όπως λένε οι ίδιοι--εξηγούν το σκοπό της: «να κάνουν πιο διαφανείς τις αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες». Η μοναδική πληροφορία που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στον ιστότοπο είναι ένα απόσπασμα ενός άρθρου του WikiLeaks για «την Ευρωπαϊκή Ενωση στις Βρυξέλλες».

Ο Brusselsleaks.com δεν έχει την πρόθεση να δημοσιεύει «μυστικά» έγγραφα των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα χρησιμεύει μάλλον ως αποδέκτης των εγγράφων, των οποίων θα επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και στη συνέχεια θα τα μοιράζει στα μέσα ενημέρωσης ή τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πάντως ο ιστότοπος δεν έχει ακόμα διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα μοιράζει τα έγγραφα αυτά και αν οι υπηρεσίες του θα είναι δωρεάν ή επί πληρωμή.

Τα πρώτα έγγραφα που έχει υποσχεθεί ότι θα δημοσιοποιήσει «σύντομα» αφορούν τον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας.

Σε μία συνομιλία μέσω Διαδικτύου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας, εκπρόσωποι του Brusselsleaks.com, που δέχθηκαν να μιλήσουν διατηρώντας την ανωνυμία τους, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δημοσιοποιήσουν τίποτα σχετικά με την προσωπική ζωή των ανθρώπων ή πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν τη ζωή ή την εργασία τους σε κίνδυνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.