Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: «Εγκληματικό καθεστώς η Λευκορωσία», λένε οι ΗΠΑ

Η Λευκορωσία έχει ένα «εγκληματικό καθεστώς, μιας βίαιης και απολυταρχικής φύσης», σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλείται σήμερα η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Στα τηλεγραφήματα αυτά του 2007 και του 2008, αμερικανοί διπλωμάτες με έδρα το Μινσκ περιέγραφαν τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ως «δικτάτορα».

Ο Λουκασένκο ήταν ένας «χωριάτης που μετατράπηκε σε ιδεολογικό στέλεχος», η σοβιετική ανατροφή του οποίου τον έκανε να πιστεύει ότι «το κράτος κυβερνάει τους ανθρώπους», αναφέρουν τα τηλεγραφήματα επικαλούμενα τη δήλωση ενός πρώην βοηθού του Λουκασένκο.

«Ως πρώην πολιτικός επίτροπος του σοβιετικού στρατού, ο δικτάτορας κατανοεί τη χρήση της ιδεολογίας ως πέπλο για να καλύπτονται οι αληθινές προθέσεις των ενεργειών κάποιου», σημείωνε η πηγή αυτή.

Ο Λουκασένκο είναι ικανός να πάρει ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις, αλλά «γνωρίζει πότε να σταματάει ώστε να μην επιτρέπει στους αντιπάλους του να τον συνδέουν με εκτελέσεις που γίνονται άνευ δίκης», εξηγούσε ο πρώην βοηθός.

«Ο φόνος είναι η μόνη αμαρτία που θα μπορούσε να κάνει ένας ηγέτης την οποία ο λαός της Λευκορωσίας δεν θα συγχωρούσε ποτέ», προσέθετε.

Στα τηλεγραφήματα αυτά ο Λουκασένκο παρουσιάζεται επίσης ότι προστατεύει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Σιβάκοφ και τον συνταγματάρχη Ντιμίτρι Παβλιτσένκο.

Οι Σιβάκοφ και Παβλιτσένκο είναι ύποπτοι για ανάμειξη σε εγκληματικά δίκτυα, στην εξαφάνιση ηγετών της αντιπολίτευσης και ο δεύτερος στις δολοφονίες νονών.

Αυτοί μπορεί να έχουν διαπράξει «ειδεχθή εγκλήματα» για λογαριασμό του Λουκασένκο, γράφουν αμερικανοί διπλωμάτες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21/12/2010)

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.