Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Φόβοι της Αυστραλίας για επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας φοβούνταν μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, κάτι που θα προκαλούσε κινδύνους πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα αυτά της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα, που δημοσιεύονται αποκλειστικά από την The Sydney Morning Herald, αποκαλύπτουν πως οι αυστραλοί ηγέτες είχαν θίξει το θέμα αυτό πολλές φορές στους συμμάχους τους.

«Η βασική ανησυχία των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν» έγκειται στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες της χώρας στο θέμα των εξοπλισμών και «στην συνεργασία με τις ΗΠΑ για να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να εξαπολύσει από την πλευρά του στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν», γράφει τον Μάρτιο του 2009 αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Αυτοί (οι Αυστραλοί) ανησυχούν ότι η συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα προκαλέσει έναν συμβατικό πόλεμο -δηλαδή πυρηνικό- στη Μέση Ανατολή, στον οποίο θα εμπλακούν και οι ΗΠΑ, γεγονός που θα παρασύρει και την Αυστραλία στη σύγκρουση», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Ένα άλλο τηλεγράφημα που είχε σταλεί τέσσερις μήνες νωρίτερα εξέφραζε τις ανησυχίες της Αυστραλίας για ένα μονομερές στρατιωτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ή στις πυρηνικές του υποδομές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (13/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.