Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπερνούν το G7

Η οικονομική δύναμη και ευημερία αφήνουν τις χώρες του G7 και αρχίζουν να μετακινoύνται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μία τάση μετατόπισης της οικονομικής ισχύος και ευημερίας από τις χώρες του G7 προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει αρχίσει να παρουσιάζεται παγκοσμίως, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η οποία επίσης υποδεικνύει τη Μ. Βρετανία ως τη χώρα με τις πλέον απαισιόδοξες προοπτικές.

Η έρευνα διεξήχθη από την Gallup International, και, κατά τα πορίσματά της, οι χώρες που χαίρουν ιδιαίτερης αισιοδοξίας είναι η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Στο πλαίσιό της ερωτήθηκαν 64.000 άτομα σε 53 χώρες, και στόχος της ήταν η εκτίμηση των «επιπέδων αισιοδοξίας» σχετικά με την προσωπική ευημερία και την αντίληψη σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας εντός των ερχομένων 12 μηνών.

Οι αντιλήψεις σχετικά με το αν το 2011 θα αποτελέσει έτος ευημερίας ή όχι ήταν μοιρασμένες, με 30% να απαντά ναι και 28% όχι, ενώ ένα 42% εκτιμά πως η κατάσταση θα μείνει ως έχει.

Κατά τον Άνταμ Μάινοτ, του BBC, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία).

Στο πλαίσιο της έρευνας δημιουργήθηκε ένα ειδικό «Βαρόμετρο Ελπίδας και Απελπισίας». Σε 19 χώρες, οι άνθρωποι είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι για την κατάσταση της οικονομίας το 2011, ενώ σε 34 (εντός των οποίων οι περισσότερες πλούσιες χώρες) επικρατούσε απαισιοδοξία.

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνα ήταν πως «αν και ο πλούτος είναι ακόμη συγκεντρωμένος στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, υπάρχει μία μετατόπιση δύναμης και ευημερίας από την 'Δύση' του 20ού αιώνα προς την Ανατολή».

Οι οικονομίες των χωρών της BRIC (εξαιρουμένης της Ρωσίας) χαίρουν εξαιρετικά μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης, τη στιγμή που οι ανεπτυγμένες χώρες αγωνίζονται να επανέλθουν σε θετικά πρόσημα μετά την οικονομική κρίση του 2008.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

1 σχόλιο:

  1. Σημαντική πληροφορία για χώρες όπως η Κύπρος η οποία στηρίζει την οικονομία της στις υπηρεσίες και κυρίως στον τουρισμό. Αν η Αγγλία έχει δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές, ποίες είναι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.