Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;


του Ανδρέα Πενταρά*


Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά κατά τη τελετή παραλαβής των δύο νέων ελικοπτέρων της Αστυνομίας, είπε μεταξύ άλλων ότι, ΄΄Τα δύο ελικόπτερα θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, και της πραγματοποίησης επιχειρήσεων στα πλαίσια της FRONTEX. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τόνισε ο υπουργός, τα πτητικά μέσα θα εξυπηρετούν και κάποιες δευτερεύουσες ανάγκες, όπως για παράδειγμα αποστολές για έρευνα και διάσωση, κατάσβεση πυρκαϊών΄΄, κλπ.

Διαβάζοντας κανείς τις πιο πάνω αναφορές του υπουργού, θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μια αποστρατιωτικοποιημένη χώρα στην οποία, το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αναθέσει η Πολιτεία στην Αστυνομία. Πέραν αυτού, αναρωτιέται κανείς ποιά σχέση μπορεί να έχουν όλες αυτές οι αποστολές που ανέφερε ο υπουργός με όσα καθορίζει ο νόμος περί Αστυνομίας, ο οποίος στο άρθρο 5 (Αποστολή-Λειτουργία) αναφέρει ότι, ΄΄Η Δύναμη θα απασχολείται μέσα και σε όλο τον εδαφικό χώρο της Δημοκρατίας με τη διατήρηση του Νόμου και της τάξης, τη διαφύλαξη της γαλήνης, την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και τη σύλληψη των παρανομούντων.΄΄


Η ουσία όμως του θέματος δεν είναι αυτή. Η ουσία είναι, ότι εφόσον οι αποστολές της αστυνομίας είναι όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, τότε, έχουμε εμπλοκή και επικάλυψη των ρόλων και αρμοδιοτήτων των δύο ενόπλων σωμάτων της Δημοκρατίας, της ΕΦ και της Αστυνομίας.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο υπουργός ότι η προστασία των συνόρων μιας οποιασδήποτε χώρας, είναι έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι της Αστυνομίας. Θα έπρεπε να γνωρίζει επίσης ότι η έρευνα και διάσωση με νόμο του 1995 έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Άμυνας το οποίο επίσης προμηθεύεται τρία ιδίου τύπου ελικόπτερα για τη δουλειά αυτή. Η χρήση βέβαια όλων των διαθεσίμων μέσων της Δημοκρατίας στην υπηρεσία της έρευνας - διάσωσης είναι αυτονόητη, το γεγονός αυτό όμως, δεν δημιουργεί την υποχρέωση προμήθειας κατάλληλων μέσων από άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας με σκοπό να διατίθενται στο ΥΠΑΜ όταν τους το ζητείται.

Όσο για τη καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, η Αστυνομία με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία εμπλέκεται στο τομέα αυτό από τη στιγμή που οι λαθρομετανάστες μπαίνουν στα όρια της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας τους σχετικούς νόμους. Η παρεμπόδιση όμως της εισόδου των λαθρομεταναστών στην Κυπριακή επικράτεια, είναι θέμα που αφορά τη προστασία των συνόρων και αυτό το έργο ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι στην Αστυνομία.

Μήπως γνωρίζει ο υπουργός κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία να έχει αναθέσει στην Αστυνομία να προστατεύει τα σύνορα της ή να ασχολείται με την έρευνα-διάσωση ή ακόμα και τη δασοπυρόσβεση;

Όσο για τα χαρακτηριστικά του νέου ελικοπτέρου της Αστυνομίας AW-139, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο 17 θέσεων, κατάλληλο για τις αποστολές που ανέφερε ο υπουργός. Είμαι όμως επιφυλακτικός στο κατά πόσο είναι κατάλληλο για το κύριο έργο της αστυνομίας που είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Αν ρίξουμε δε μια ματιά στους τύπους των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν οι Αστυνομίες των Ευρωπαϊκών χωρών, θα διαπιστώσουμε ότι αυτά είναι κατά κανόνα ελαφρά (lightweight), το πολύ 4-6 θέσεων, έτσι ώστε να μπορούν να επιχειρούν σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, υποβοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις στη καταπολέμηση του εγκλήματος. Τα νέα ελικόπτερα της Αστυνομίας δεν ανήκουν σ΄αυτή τη κατηγορία.

Είναι καιρός κατά τη γνώμη μου, η Πολιτεία να διασαφηνίσει τους ρόλους τόσο της Αστυνομίας όσο και της ΕΦ. Η εμπλοκή των ρόλων των δύο αυτών Υπηρεσιών, μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συμβαίνει και σε χώρες με δημοκρατικά ελλείματα. Η διάχυση των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας σε τομείς και ρόλους που είναι ξένοι προς την αποστολή της, μόνο ζημιά κάμνει τόσο στην ίδια όσο και στη κοινωνία γενικώτερα. Ο κύριος ρόλος και η αποστολή της Αστυνομίας σύμφωνα με το νόμο, είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Και θα ήταν πιο παραγωγική και αποτελεσματική, άν όλες οι προσπάθειες της επικεντρώνονταν σ΄αυτή την αποστολή. Και είναι καιρός πλέον η Πολιτεία να μελετήσει και το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Λιμενικής Αστυνομίας, με τη δημιουργία του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος αντίστοιχα. Μόνο τότε, απερίσπαστη η Αστυνομία θα μπορεί να επιδοθεί στη κύρια αποστολή της που είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος.

*Υποστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.