Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Επιχειρήσεις εντός Πακιστάν θέλει ο στρατός των ΗΠΑ

The New York Times

Την άδεια της Ουάσιγκτον για την πραγματοποίηση διασυνοριακών επιχειρήσεων εντός πακιστανικού εδάφους αναζητούν ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας την οργή τους για την ολιγωρία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις στα σύνορά του με το Αφγανιστάν.

Η πρόταση των επιτελών αφορά την κλιμάκωση των αμερικανικών επιχειρήσεων εντός πακιστανικού εδάφους, κάτι που σήμερα απαγορεύεται. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει λίγες επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων πέρα από τα πακιστανικά σύνορα, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες του Ισλαμαμπάντ. Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας στο Πακιστάν διεξάγεται σήμερα κυρίως χάρη σε μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα οποία χειρίζεται η CIA.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, Αφγανοί πολιτοφύλακες, υποστηριζόμενοι από τη CIA, έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μέσα στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν.

Η έγκριση για νέες επιχειρήσεις από Αμερικανούς αυτήν τη φορά θα απαιτήσει την έγκριση του προέδρου Ομπάμα, που καλείται τώρα να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Οι επίγειες επιχειρήσεις εντός πακιστανικού εδάφους προκαλούν ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη της Ουάσιγκτον, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις αυτές «αντιπαραγωγικές», εφόσον δεν έχουν στόχο τους ηγετικά μέλη της Αλ Κάιντα. Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις έχουν, στο μεταξύ, αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματικές κατά το παρελθόν.

Τον Οκτώβριο, αμερικανικό ελικόπτερο βομβάρδισε εκ παραδρομής ομάδα Πακιστανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια πτήσης εντοπισμού και εξόντωσης ανταρτικής ομάδας.Το περιστατικό προκάλεσε έντονα διπλωματικά διαβήματα από το Ισλαμαμπάντ, που διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία οχημάτων ανεφοδιασμού των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Τον Σεπτέμβριο του 2008, Αμερικανοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο σε χωριό της φυλετικής περιοχής του Πακιστάν, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό υπόπτων και προκαλώντας την οργή της πακιστανικής κυβέρνησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/12/2010_426380

(22/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.