Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Hurriyet

Μυστικές συνομιλίες Τουρκίας – Ισραήλ

Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο π/θ Ερντογάν είχε στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στο Ισραήλ. Έκτοτε, αναφέρει η εφημερίδα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τα τουρκικά αιτήματα για απολογία για την περυσινή έφοδο στο Mavi Marmara και για παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των 9 θυμάτων. Ωστόσο ο ισραηλινός π/θ Νετανιάχου υπαναχώρησε λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της απολογίας του Ισραήλ και περιορίστηκε στην έκφραση της λύπης του Ισραήλ για τα γεγονότα, διότι ήθελε να προλάβει αρνητικές εξελίξεις, ίσως και την πτώση της εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μέχρι στιγμής τρεις φορές το Ισραήλ έχει υπαναχωρήσει, ενώ έχει συμφωνήσει για την έκδοση επίσημης απολογίας.


Zaman

Θάνατος ελληνίδας τουρίστριας στην Κων/λη

Ένοπλη σύρραξη μεταξύ ταξιτζήδων έπειτα από παρεξήγηση στην Κων/λη την περασμένη Παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της 67χρονης ελληνίδας τουρίστριας Δήμητρας Πρέκα, που ήταν περαστική από το σημείο της σύρραξης και τον τραυματισμό άλλων 4 τούρκων περαστικών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη ο οποίος υπό την επήρεια αλκοόλ άρχισε να πυροβολεί. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι αρμόδιοι του Ελληνικού Γενικού Προξενείου επισκέφθηκαν το νοσοκομείο όπου η βαρύτατα τραυματισμένη από σφαίρα στο στήθος Δήμητρα Πρέκα άφησε την τελευταία της πνοή. Η σορός της άτυχης 67χρονης μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.


Sabah

Νομοσχέδιο για εκλογή μουφτή στη Δυτική Θράκη

Ένα από τα βασικά προβλήματα μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ελλάδας είναι το θέμα «διορισμένου» και «εκλεγμένου» μουφτή στη Δυτική Θράκη. Οι διορισμένοι από το ελληνικό κράτος μουφτήδες ποτέ δεν έγιναν αποδεκτοί από την «τουρκική» μειονότητα η οποία πάντα υιοθέτησε τον μουφτή που επέλεξε η ίδια η μειονότητα. Όμως ο μουφτής αυτός δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος.
Τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση μετά από 25 χρόνια θεώρησε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί και ετοίμασε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα εξασφαλίσει την εκλογή των μουφτήδων. Με τη δημοσίευση των βασικών στοιχείων του εν λόγω νομοσχεδίου στον ελληνικό τύπο ξεκίνησαν έντονες συζητήσεις και μεταξύ της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Τώρα, αναμένονται οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αυτού. Σημειώνεται ότι μια από τις αιτιολογίες που παρουσιάζει το ελληνικό κράτος για τον διορισμό μουφτή είναι ότι δεν μπορούν να εκλέγονται από τον λαό οι μουφτήδες οι οποίοι ασκούν καθήκοντα καντή. Ιθύνοντες της μειονότητας υποστηρίζουν την άποψη πως οι μουφτήδες που υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους ισλαμικούς νόμους δεν μπορούν να διορίζονται από ένα χριστιανικό κράτος. Το πρόβλημα αυτό που συνεχίζεται από το 1985 επισκιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το γεγονός ότι ο έλληνας π/θ έλαβε υπόψη το πρόβλημα και ξεκίνησε τις απαιτούμενες εργασίες για τον τερματισμό του προβλήματος αυτού οδήγησε την «τουρκική» μειονότητα σε αισιοδοξία. Αυτό δε, επειδή η Ελλάδα μετά από 25 χρόνια κατάλαβε ότι είναι λανθασμένη η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της μουφτείας και άναψε πράσινο φως για το θέμα της εκλογής μουφτή. Όμως με τα όσα δημοσιεύτηκαν μέχρι τώρα για το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πώς θα γίνει η εκλογή μουφτή. Το ελληνικό κράτος διαρρέοντας στον τύπο τις σχετικές πληροφορίες έδειξε ότι αποδέχθηκε την εκλογή μουφτή και ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των ιθυνόντων της μειονότητας στην Δυτική Θράκη.


Milliyet

Περί πωλήσεων ελληνικών νησιών

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ομίλου Fi Yapi Φικρέτ Ινάν σε δήλωση που έκανε σε διαδικτυακή εφημερίδα στην Ελλάδα τόνισε ότι ενδιαφέρεται πολύ για 6 νησιά και είπε «Έχουμε αναπτύξει σχέδιο πληρωμής μεταξύ 10-20 εκ. ευρώ για το καθένα». Τα νησιά για τα οποία επιδεικνύει ενδιαφέρον είναι το Λυχνάρι, το Καλτσονήσι, η Μικρή Αμοργός, η Καρδιώτισσα, η Ναυσικά και το Βουβαλονήσι.


Cumhuriyet

Το ένα τρίτο της εθνοσυνέλευσης δεν ορκίστηκε
Οι 35 ανεξάρτητοι βουλευτές που υποστηρίζονται από το BDP δεν εμφανίστηκαν στην τελετή, οι βουλευτές του CHP εμφανίστηκαν αλλά δεν ορκίστηκαν εξαιρουμένου του Oktay Eksi και μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ ορκίστηκαν κανονικά. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Εθνοσυνέλευσης το γεγονός ότι 169 εκ των 550 βουλευτών, περίπου το ένα τρίτο της Εθνοσυνέλευσης δεν ορκίστηκαν και παραθέτει δηλώσεις του Αρχηγού του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κιλιτσντάρογλου ότι οι βουλευτές του CHP δεν θα ορκιστούν έως ότου ανοίξει ο δρόμος προς την Εθνοσυνέλευση για τους προφυλακισμένους βουλευτές του Mustafa Balbay και Mehmet Haberal. Το CHP αποφάσισε να μην υποβάλλει τελικά το σχέδιο τροποποίησης των άρθρων 101 και 102 του ποινικού κώδικα για εκτόνωση της κρίσης διότι έκρινε ότι έτσι θα δινόταν η εντύπωση πως οι προφυλακίσεις βουλευτών είναι σύννομες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.