Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τορπίλη Νταβούτογλου στην κυπριακή προεδρία




Με πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί η Άγκυρα μέσω του υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου, στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο ήμισυ του 2012, ενώ τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ως συνομιλητή την Κυπριακή προεδρία.


Σε δηλώσεις που έκανε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα με τον Ουκρανό υπουργό εξωτερικών Κωνσταντίν Γκριστσένκο, ο Νταβούτογλου έκανε έκανε λόγο για εμπόδια στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αναφέροντας ότι "πρώτον είναι το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και το γεγονός ότι η ΕΕ συσχετίζει μονομερώς το Κυπριακό πρόβλημα ως πολιτική παράμετρο, με ορισμένα κεφάλαια. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η στάση ορισμένων χωρών με πρώτη τη Γαλλία. Το κλειδί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αυτό, είναι κατά μία έννοια, η απόσταση που θα διανύσουμε στο Κυπριακό".

Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι "από τη μια υπάρχει η τουρκική πλευρά που συνεχώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κι από την άλλη η ελληνική πλευρά η οποία χρονοτριβεί και προσπαθεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ με τρόπο που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί.

Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και να αναλάβει την προεδρία στην ΕΕ το νέο Κυπριακό κράτος που θα διαμορφωθεί μετά την ειρήνευση, η Κύπρος η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Εάν συμβεί αυτό, αφενός θα έχει βρεθεί λύση και αφετέρου το νέο Κυπριακό κράτος το οποίο θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους θα προσφέρει δυνατότητα μεγάλου άλματος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ενώ θα έχει γίνει πραγματικότητα το στρατηγικό όραμα που αναπτύσσει η ΕΕ με την Τουρκία"

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, "εάν δεν συμβεί αυτό, εάν δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερώντας τις συνομιλίες αναλάβει μονομερώς την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, αυτό θα σημαίνει αδιέξοδο στο Κυπριακό, αλλά και ως προς της σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα σημαίνει μία κατάσταση που θα ξεπερνά τα όρια του αδιεξόδου και θα αγγίζει αυτά του παγώματος".

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι "δεν νομίζουμε ότι μπορούν να συνεχιστούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και την ΕΕ, εάν αναλάβει την προεδρία η Νότια Κύπρος,(οπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία) δίχως να έχει βρεθεί λύση. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα να έχουμε εμείς ως συνομιλητή την προεδρία της Νότιας Κύπρου".

Σε θέματα Κύπρου και ΕΕ αναφέρθηκε και ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό θεμάτων ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το "πρωτόκολλο Άγκυρας", είπε ότι "το πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί εξ' ολοκλήρου. Η Τουρκία έχει συνυπογράψει με την ΕΕ το πρωτόκολλο το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης και στα νέα δέκα μέλη της ΕΕ". Σημείωσε μάλιστα ότι "η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας έχει μεγάλη σημασία ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δημοψηφισμάτων στην Κύπρο ο Φούλε είπε "ναι μπορεί να γίνουν τα δημοψηφίσματα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, μέχρι το τέλος του έτους".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος επιθυμεί "πριν από την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ το 2012, να υπάρξει η ενωμένη Κύπρος".

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Εγκεμέν Μπαγίς αναφέρθηκε στο θέμα του πρωτοκόλλου της Άγκυρας λέγοντας "αυτό που περιμένει η Τουρκία είναι η εφαρμογή που έλαβε η ΕΕ στις 26 Απριλίου 2004. Όλοι γνωρίζουν τη δήλωση που έκανε η Τουρκία υπογράφοντας το πρωτόκολλο. Το γνωρίζουν και η Επιτροπή και οι χώρες μέλη και οι κυβερνήσεις των δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο".

Ως προς το θέμα της Κυπριακής προεδρίας, ο Μπαγίς είπε ότι "στη χειρότερη περίπτωση θα γίνει αυτό που συνέβη κατά την Ουγγρική και τη Βελγική προεδρία, δηλαδή δεν θα ανοίξουν τα κεφάλαια, αλλά δεν θα σταματήσουν και οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία".http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.