Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ζιπέ: Στη Λιβύη αλλά εκτός πολιτικής ζωής ο Καντάφι

Ο Καντάφι μπορεί να παραμείνει στη Λιβύη, αλλά στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να παραμείνει στη Λιβύη εάν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ θέτοντας το σενάριο αυτό ως προϋπόθεση για μία κατάπαυση του πυρός.

«Μία από τις υποθέσεις που εξετάζονται είναι να παραμείνει στη Λιβύη, αλλά υπό τον όρο να παραμείνει σαφώς στο περιθώριο της λιβυκής πολιτικής ζωής. Αυτό περιμένουμε για να ξεκινήσουμε την πολιτική διαδικασία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Δύο μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Συμβούλιο και η πρώτη που πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των καθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης, τον περασμένο Μάρτιο.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι Αμπντελάτι Ομπέιντι θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ομπέιντι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος Καντάφι που επισκέπτεται τη Μόσχα από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Κύριος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να προχωρήσουμε προς την ειρήνη», δηλώνει ο Λίβυος πρεσβευτής στη Μόσχα Αμίρ Αλι Γάριμπ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Moskovskie Novosti, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μουάμαρ Καντάφι.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει τη χώρα και δεν συζητά καμία πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση», δηλώνει ο λίβυος πρεσβευτής. «Το πολιτικό μέλλον της χώρας μας είναι εσωτερική υπόθεση της Λιβύης. Κανένα ξένο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις μας», λέει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε τις εκκλήσεις της Δύσης για την αποχώρηση του Καντάφι. Κατά την επίσκεψή του χθες στη Γερμανία δήλωσε ότι παραμένει «εφικτή» μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντικαθεστωτικούς.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αρνείται να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.