Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη διάλυση της Αλ Κάιντα αποκάλυψε ο Μπρέναν

Reuters, New York Times

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα σχέδια των Αμερικανών για τη διάλυση της Αλ Κάιντα θα στηριχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μυστικές επιχειρήσεις επί ξένων εδαφών. Αυτό αποκάλυψε χθες ο ανώτατος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, ο οποίος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Αλ Κάιντα «παραπαίουσα» οργάνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυρήνες της εξτρεμιστικής οργάνωσης θα δέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποφασιστικά και συνάμα χειρουργικά πλήγματα, όχι μόνο από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά και από «μοναδικά όπλα» - πρόκειται, πιθανότατα, για αναφορά στα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά. Ο κ. Μπρέναν κατέστησε ξεκάθαρο ότι το νέο δόγμα της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην Αλ Κάιντα προβλέπει ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. «Θα χρειαστεί, φυσικά, αρκετός χρόνος, αλλά να είστε σίγουροι ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται σε πτωτική πορεία», υποστήριξε ο κ. Μπρέναν στο πλαίσιο ομιλίας στο Ιδρυμα Προχωρημένων Διεθνών Σπουδών Paul H. Nitze. «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουμε εξουδετερώσει πάνω από τους μισούς ηγέτες της Αλ Κάιντα», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος, φυσικά, στην περίοδο που ξεκίνησε από τη στιγμή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα. «Σήμερα όλοι σχεδόν οι σημαντικοί συνεργάτες της οργάνωσης που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχουν χάσει τους διοικητές τους», πρόσθεσε ο κ. Μπρέναν.

Ο κ. Μπρέναν αναγνώρισε ότι η τακτική των μυστικών επιχειρήσεων και των χειρουργικών χτυπημάτων δεν αποτελεί πανάκεια, δεδομένου ότι πολλές φορές οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις διαθέσεις αναξιόπιστων κυβερνήσεων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε τις εξελίξεις στην Υεμένη, όπως και την επιδείνωση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πακιστάν. Κατά τον κ. Μπρέναν, οι ΗΠΑ οφείλουν να διασφαλίσουν την καλή συνεργασία με το Πακιστάν. «Ελπίζω ότι ο πακιστανικός λαός και η εκεί κυβέρνηση θα αντιληφθούν σύντομα πως αυτός ο πόλεμος είναι πραγματικός», υπογράμμισε.

Ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Μακρέιβεν, ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για την επιδρομή εις βάρος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ισχυρίστηκε χθες ότι ο αρχηγός των Ταλιμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, κρύβεται και αυτός κάπου στο Πακιστάν. «Πιστεύω ότι οι Πακιστανοί γνωρίζουν και αυτοί ότι βρίσκεται στη χώρα τους», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μακρέιβεν ενώπιον της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο ίδιος, βέβαια, απέφυγε να διευκρινίσει αν θεωρεί πως η πακιστανική κυβέρνηση γνωρίζει πού ακριβώς κρύβεται ο Μουλά Ομάρ.

Ο Μακρέιβεν ενημέρωσε τη Γερουσία πως οι ΗΠΑ δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να διεξάγουν χαμηλού ρίσκου επιχειρήσεις στο έδαφος της Υεμένης και της Σομαλίας διότι δεν υπάρχουν πολλοί αξιόπιστοι πράκτορες στις χώρες αυτές, ούτε δυνατότητα χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.