Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Στα κατεχόμενα πυρηνικός σταθμός; Τουρκικά σχέδια για Άκουγιου και κατεχόμενα




Με δύο σχέδια, αυτό της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου και αυτό της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, η Άγκυρα σχεδιάζει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, έγραψε η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα “Hurriyet Daily News” επικαλούμενη στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχους στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Χαλούκ Ντιρεσκένελι, αναφέροντάς τον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου.

Ο κ. Ντιρεσκένελι αναφέρει ότι “θα μπορούσε να κατασκευαστεί στα κατεχόμενα πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου”, πράγμα που “θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο “British Council” στην Άγκυρα με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε “και από τις τουρκοκυπριακές αρχές”.

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ πριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για “σχέδιο” επί του οποίου εργάζεται η Άγκυρα “εδώ και 2-3 χρόνια” για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο”.

Αρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να λειτουργήσει το 2019 ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευάσουν οι Ρώσοι στο Άκουγιου. Ωστόσο οι συνομιλίες με τους Ιάπωνες σχετικά με την κατασκευή σταθμού στη Σινώπη, προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/21467

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.