Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Βρετανία: Στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εστιάζει η αντιτρομοκρατική πολιτική



Η νέα στρατηγική προσβλέπει στη βελτίωση των πιθανοτήτων δίωξης υπόπτων που συλλαμβάνονται στη Βρετανία. Ειδικό βάρος δίνεται στις ψηφιακές επικοινωνίες, στο cloud computing κ.λπ.


Για μια νέα γενιά τεχνολογίας scanning, λιστών παρακολούθησης, απαγόρευσης πτήσεων και δεδομένων που ακολουθούν την πορεία τρομοκρατών, δεσμεύτηκε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Theresa May κατά την ανακοίνωση για τη νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική.

Η May επεσήμανε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να στηριχθεί από εδώ και στο εξής στην αναζήτηση «δύσκολων να πραγματοποιηθούν» γενικών συμφωνιών μη βασανισμού με χώρες όπως η Αλγερία, με σκοπό την έκδοση αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία. Αντιθέτως, θα προσπαθήσει να συνάπτει ατομικές συμφωνίες, κατά περίπτωση.

Η νέα στρατηγική προσβλέπει στη βελτίωση των πιθανοτήτων δίωξης υπόπτων που συλλαμβάνονται στη Βρετανία με δικαιοδοσία που επιτρέπει την ανάκριση έπειτα από την άσκηση κατηγοριών. Η Βρετανίδα υπουργός δήλωσε ότι, έτσι, η αστυνομία και οι εισαγγελείς θα μπορούν να χτίζουν ισχυρές υποθέσεις ενάντια σε υπόπτους, όταν μάλιστα περαιτέρω αποδείξεις έρχονται στην επιφάνεια μετά από την 14ήμερη περίοδο εντός της οποίας όσοι συλλαμβάνονται πρέπει να αφεθούν ή να τους ασκηθούν κατηγορίες.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μυστικού συμβουλίου το οποίο θα προσπαθεί να βρει πρακτικούς τρόπους για την ενεργοποίηση αποδείξεων από κλήσεις και e-mail ενώπιον ενόρκων, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε ρίσκο διάφορες πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

Η May αναφέρθηκε επίσης σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων -συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής «άνοιξης» καθώς και του θανάτου του Oσάμα Μπιν Λάντεν- ο οποίος έχει μειώσει την άμεση απειλή από την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, σημείωσε, πως παραμένουν οι σοβαρές απειλές από συγγενείς ομάδες που βρίσκονται σε χώρες όπως η Υεμένη, η Σομαλία και η Νιγηρία και από «μοναχικούς λύκους» που υποστηρίζονται από κυβερνοεπιθέσεις – γνωστές και ως «κυβερνοτζιχάντ».

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στα δίκτυα «peer to peer» που χρησιμοποιούν αρχεία και πληροφορίες γρήγορα και με ασφάλεια. To cloud computing μάλιστα και η πρόσβαση σε επικοινωνίες που αποθηκεύονται μέσω αυτού, έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης η οποία σχεδιάζει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.