Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αποδυνάμωση του Ντ. Κάμερον λόγω της παραίτησης του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ

Ο Κάμερον σε θέση άμυνας μετά την παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, Πολ Στίβενσον.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες για τον Βρετανό πρωθυπουργό των τελευταίων αποκαλύψεων στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που οδήγησαν χθες στην θεαματική παραίτηση του αρχηγού της βρετανικής αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση με την οποία εξηγεί την παραίτησή του, ο Πολ Στίβενσον, αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, περιλαμβάνεται μία μικρή δηλητηριώδης φράση που προορίζεται για τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Πολ Στίβενσον παραδέχεται ότι παραιτείται εξαιτίας των κατηγοριών για τις σχέσεις ανάμεσα στην αστυνομία και την News International, «και ιδιαίτερα με τον Νιλ Ουόλις», πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας News of the World, o οποίος εργάσθηκε ως σύμβουλος της Σκότλαντ Γιαρντ μετά την αποχώρησή του από την εφημερίδα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Αλλά «αντίθετα με τον κ. Κόλσον, ο κ. Ουόλις δεν παραιτήθηκε από τη News of the World, και, καθ’ όσον γνωρίζω, δεν αναμείχθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο στην αρχική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές», αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει ο παραιτηθείς αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ.

«Δεν ήθελα να θέσω σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για έναν ύποπτο που (τον Ουόλις) που σαφώς διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Κόλσον», συνεχίζει ο Πολ Στίβενσον.

Ο Άντι Κόλσον είναι η αχίλλειος πτέρνα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος τον προσέλαβε ως επικεφαλής των πρωθυπουργικών συμβούλων επικοινωνίας αμέσως μετά την αποχώρησή του από την News of the World, τον Μάιο 2007.

Ο Κόλσον παραιτήθηκε τον Ιανουάριο και περιλαμβάνεται τους δέκα υπόπτους που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποκλοπές.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι εξήγησε σήμερα το πρωί ότι «η αστυνομία είναι μία τελείως διαφορετική περίπτωση από την κυβέρνηση. Έχουν την ευθύνη της έρευνας και είναι σημαντικό να θέσουν ένα όριο ανάμεσα στα πρόσωπα που διεξάγουν τις έρευνες και τα πρόσωπα που υπόκεινται στις έρευνες» .

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι ο Πολ Στίβενσον παραιτήθηκε με τη θέλησή του και ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις.

Η Daily Telegraph προβλέπει σήμερα δύσκολους καιρούς για τον Κάμερον. «Αντί να μειώσει την πίεση επί του Ντέιβιντ Κάμερον, η παραίτηση του σερ Πολ την αυξάνει», γράφει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.