Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ


Milliyet

Σκληρή κριτική Ερντογάν στο CHP


Η ορκωμοσία των βουλευτών του CHP δεν ήταν ικανή για να καταλαγιάσει την ένταση που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας, ένταση που αντανακλάται στις σκληρές δηλώσεις κριτικής που άσκησε ο π/θ Ερντογάν στα κόμματα της αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΑΚΡ στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε στο CHP ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταχθεί παλαιότερα υπέρ της μήνυσης για απαγόρευση του ΑΚΡ και οι τότε αξιωματούχοι του υποστήριξαν ότι το δικαστικό σύστημα αντιπροσωπεύει την εθνική βούληση. «Σήμερα το CHP ασκεί κριτική στην Δικαιοσύνη και αυτό αποτελεί αντίφαση, υπογράμμισε ο Ερντογάν. Κατηγορώντας το CHP για έλλειψη θέλησης επειδή υπαναχώρησε και ορκίστηκε ο π/θ Ερντογάν τόνισε: « Εμείς είμαστε συνεπείς στις θέσεις μας χωρίς να πεισμώνουμε. Το CHP επέδειξε πείσμα όμως δεν κατόρθωσε να είναι συνεπές στις θέσεις του. Ο τουρκικός λαός διαπίστωσε ότι το CHP δεν έχει “ραχοκοκαλιά”» .



Hurriyet

Εξάρθρωση θύλακα Αλ Κάϊντα στην Άγκυρα


Η αναφέρει ότι η τουρκική αστυνομία εξάρθρωσε θύλακα της Αλ Κάϊντα στην Άγκυρα που ετοίμαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων για να εκδικηθεί τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα και κατάσχεσε 700 κιλά εκρηκτικών παρόμοιων με εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Κων/λης πριν από οκτώ χρόνια. (νιτρικό αμμώνιο που χρησιμοποιείται για κατασκευή βομβών) καθώς και δύο όπλα καλάσνικωφ.

ΖΑΜΑΝ

Νέες συλλήψεις για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες


Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε ένα νέο κύμα συλλήψεων για την υπόθεση στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Οκτώ παράγοντες της Besiktas και Trabzonspor ετέθησαν υπό κράτηση , ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι ο Πρόεδρος της Trabzonspor Sadri Sener και ο πρώην Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Mahmut Ozgener.


O τύπος αναφέρει ότι παίκτες και τεχνικοί παράγοντες είναι οι επόμενοι στόχοι των αρχών και δεν αποκλείεται ο αριθμός των συλλήψεων να φθάσει τα 140 άτομα.
Ο τύπος αναφέρει επίσης ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να μην προβεί σε πειθαρχικές διώξεις και μην προχωρήσει σε αλλαγές στους αγώνες league έως ότου τα δικαστήρια αποδεχθούν τις ποινικές διώξεις για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και ότι η UEFA ανακοίνωσε ότι δέχεται προς το παρόν τις τουρκικές ποδοσφαιρικές ομάδες.


Yeni Safak

Ο Οκτώβριος κρίσιμος μήνας στο Κυπριακό


Ο «Πρόεδρος» της «ΤΔΒΚ» Ντερβίς Έρογλου είπε ότι δεν έχει πλέον κανένα νόημα να παίρνουν άλλο σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί τον Οκτώβρη.

Ο Έρογλου, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προέβη σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» λέγοντας ότι ο Οκτώβριος θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά κάποιον τρόπο και σαν χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε: «Εμείς επίμονα λέμε πως εδώ και 38 χρόνια και για να πούμε πιο σωστά 43 χρόνια, διότι οι συνομιλίες είχαν αρχίσει από το ’68, προέκυψαν πολλά κείμενα συμφωνίας και το τελευταίο ήταν το σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από τους Ε/κ. Η Ευρώπη, η οποία δέχθηκε στην ΕΕ μια προβληματική χώρα επιθυμεί και αυτή να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Εάν πρόκειται να επιτευχθεί μια λύση στο πλαίσιο της καλής πρόθεσης, αυτό θα πρέπει να γίνει και την επιθυμία αυτή έδειξαν τόσο οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, όσο και η «ΤΔΒΚ», για αυτό δεν πρέπει να παίρνουν άλλο σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να αξιολογηθεί καλά το τρίμηνο αυτό. Θα δούμε τον Οκτώβρη αν θα μπορέσει ή όχι να γίνει συμφωνία. Ευχή μας είναι να προσεγγίσει η Ε/κ πλευρά σε μια συμφωνία που θα μπορέσει να αποδεχθεί ο Τ/κ λαός, διότι οι Ε/κ έχουν κατά νου ακόμα την επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα πρέπει να αποδεχθούν πλέον ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».


Sabah

Εξερράγησαν τα πυρομαχικά και είπαν ότι «ήρθαν οι Τούρκοι»


Στον «Ε/κ τομέα» εξερράγησαν τα κοντέϊνερ που ήταν γεμάτα πυρίτιδα που είχε βρεθεί στα πλοία τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν δύο χρόνια. Οι γύρω όταν άκουσαν της εκρήξεις νόμιζαν ότι η Τουρκία ξεκίνησε επίθεση. Μετά την έκρηξη-γράφει- ξέσπασε φωτιά στο μεγαλύτερο κέντρο ηλεκτρισμού. Σημειώνεται επίσης πως ο εκπρόσωπος της «Προεδρίας Δημοκρατίας» «ΤΔΒΚ» Οσμάν Ερτούγκ είπε ότι στην περίπτωση που η «Ε/κ πλευρά» δεχτεί το χέρι βοήθειας της Τ/κ πλευράς, αυτό θα αποτελέσει όσο λυπηρό και αν είναι το συμβάν, ένα ξεκίνημα για πιο θερμές (καλές) σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.