Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Μilliyet

Περί πώλησης ελληνικών νησιών

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ομίλου Fi Yapi Φικρέτ Ινάν που επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να αγοράσει ελληνικά νησιά, με την τελευταία του δήλωση αποκάλυψε και τον ακριβή αριθμό, τονίζοντας ότι θα πάρει το λιγότερο τρία από τα νησιά που θα πουλήσει η Ελλάδα, τα οποία είναι το Λυχνάρι, το Καλτσονήσι, η Μικρή Αμοργός, η Καρδιώτισα, η Ναυσικά και το Βουβαλονήσι. Ο Ινάν προς τον σκοπό αυτό θα ιδρύσει εταιρεία στην Ελλάδα και είπε ότι έχουν διαθέσει έναν προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ συνολικά για το θέμα αυτό.

Cumhuriyet

Στολίσκος για τη Γάζα

Προκλήθηκε αναστάτωση όταν το πλοίο «Ταχρίρ» με σημαία Καναδά, που περίμενε επί 12 μέρες στην Κρήτη και επιχείρησε να αποπλεύσει για την Γάζα. Οι ελληνικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο το οποίο επανέφεραν στο λιμάνι με χρήση βίας.



Turkiye




«Τα παιδιά της Λωζάννης»

Έκθεση φωτογραφίας «Τα παιδιά της Λωζάνης» εγκαινιάστηκε στη γκαλερί Kara της Άγκυρας. Τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από την Καστοριά και τα Γρεβενά της Ελλάδας και την Isparta και το Egridir της Τουρκίας, έγιναν από κοινού από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Δήμαρχο Cankaya. Στα εγκαίνια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διατύπωσε τις ευχές του και τόνισε ότι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ειρήνης και της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Στα εγκαίνια παρέστη η εγγονή του πολιτικού Ισμέτ Ινονού. η οποία ταυτόχρονα είναι και βουλευτής του CHP της Άγκυρας, Γκιουλσούν Μπιλγκεχάν, o Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρας Φώτιος Ι. Ξύδας, εκπρόσωποι από τις πρεσβείες της Φιλανδίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ρωσίας, της Χιλής, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, του Βατικανού και της Βουλγαρίας. Επίσης παρευρέθηκαν πολλοί ομογενείς και Τούρκοι.

Vatan

Σενάρια επαναληπτικών εκλογών

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν απείλησε ότι λόγω της στάσης του CHP μπορεί να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές, ενώ ο αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μουσταφά Ελιτάς προειδοποίησε το CHP ότι η κατάσταση που προέκυψε με την άρνηση ορκωμοσίας μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, αν μέχρι τις 15 Ιουλίου, που η Εθνοσυνέλευση διακόπτει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπέςη δεν έχουν ορκιστεί οι βουλευτές του CHP. O Eλιτάς υπογράμμισε ότι οι βουλευτές του CHP, αν και προσήλθαν στην Εθνοσυνέλευση, επειδή δεν έχουν ορκιστεί, θεωρούνται απόντες στις μέχρι στιγμής τρείς συνεδριάσεις της νέας Εθνοσυνέλευσης και αν δεν ορκιστούν στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης -για την ψήφο εμπιστοσύνης και για την εκλογή νέων μελών του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου RTUK-, τότε κινδυνεύουν να απολέσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα.

Απαντώντας στις παραπάνω προειδοποιήσεις, ο αρχηγός του CHP Κιλιτσντάρογλου, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι το CHP δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς και ότι το CHP είναι έτοιμο να μποϋκοτάρει και τις επαναληπτικές εκλογές αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το κουρδικό BDP είναι επίσης αποφασισμένο να συνεχίσει την αποχή του από την Εθνοσυνέλευση, αφού κατά τη συνάντηση του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα μεταβούν στην Αγκυρα εκτός αν υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του φυλακισμένου βουλευτή Hatip Dicle, έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επίσης αναφέρει ότι το ΜΗΡ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιδρά υπερβολικά στην στάση της αντιπολίτευσης και να μην την απειλεί με την απώλεια βουλευτικής ιδιότητας.


SABAH

Προχωρώ για το Σύνταγμα με το MHP

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν απεύθυνε προειδοποίηση προς την αντιπολίτευση για την απουσία της από την Εθνοσυνέλευση. Ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Εθνοσυνέλευση μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς αυτούς, είπε: «Η Εθνοσυνέλευση τώρα λειτουργεί. Όσο δεν ορκίζονται οι βουλευτές, θα θεωρούνται απόντες. Η απλή παρουσία στην Εθνοσυνέλευση δεν συνεπάγεται συμμετοχή στο νομοθετικό έργο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Μπορεί να κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας για το Σύνταγμα αν υπάρξει η συναίνεση του MHP”.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί σχετική συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 84 του Συντάγματος) για έκπτωση βουλευτικού αξιώματος όσων αδικαιολογήτως απέχουν από 5 συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης εντός μηνός, υπενθυμίζοντας ότι οι παριστάμενοι στην Εθνοσυνέλευση αλλά μη ορκισθέντες βουλευτές θεωρούνται απόντες. Αν ενεργοποιηθεί η παραπάνω διάταξη τότε 134 βουλευτές του CHP και 35 του BDP μπορεί να χάσουν το βουλευτικό τους αξίωμα και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθήσουν επαναληπτικές εκλογές σε 48 νομούς της Τουρκίας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο αρχηγός του CHP Κιλιτσντάρογλου, θεωρώντας προκλητικές τις δηλώσεις Ερντογάν, τόνισε ότι το CHP δεν υπαναχωρεί από την απόφαση μποϋκοτάζ της Βουλής έως ότου γίνει σεβαστή η βούληση των ψηφοφόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.