Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Radikal

Αφιέρωμα στη Χαρούλα Αλεξίου

Ολόκληρη η πρώτη σελίδα του πολιτιστικού ένθετου της εφημερίδας καλύπτεται από φωτογραφία της ελληνίδας καλλιτέχνιδας Χαρούλας Αλεξίου και με τίτλο τη δήλωσή της: «Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα ότι δόθηκε το όνομά μου σε λεωφόρο της Σμύρνης». Στο σαλόνι του ένθετου, με τίτλο «Κάποτε, κάποια θεά κατέβηκε στη γη», επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι υψηλές πωλήσεις και η εξαιρετική δημοφιλία της Χ. Αλεξίου στην Τουρκία, καθώς και τα σχέδιά της για «αντάμωμα των καλλιτεχνών των δυο χωρών».


MILLIYET

Ρατσιστική έξαρση στην Ευρώπη

Με τίτλους όπως, «Η Ευρώπη συνειδητοποιεί τους κινδύνους του ρατσισμού», η εφημερίδα σχολιάζει επικριτικά τη μέχρι τώρα στάση των ευρωπαίων ηγετών έναντι του ρατσισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ε/φ αναφέρει στο σχετικό της ρεπορτάζ ότι η δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων στη Νορβηγία βρισκόταν σε ανοδική πορεία και οι πολιτικοί προσπαθούσαν να την εκμεταλλευθούν με δηλώσεις που ενδυνάμωναν τον ρατσισμό. Ακόμα αναφέρει ότι ο ρατσισμός στην Ευρώπη ενισχύθηκε μετά από σειρά αποφάσεων, όπως η απέλαση 700 Ρομά από τη Γαλλία, η τιμωρία των γυναικών που φοράνε μαντίλα, η απαγόρευση των μιναρέδων στην Ελβετία, καθώς και αυτή της εισόδου μεταναστών στην Ιταλία. Το δημοσίευμα καταλήγει με την διαπίστωση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες που ενεθάρρυναν το μίσος τώρα λένε ότι αυτό πρέπει να περιοριστεί. Η σφαγή στη Νορβηγία τους βοήθησε να δουν τους κινδύνους που ενέχουν οι ρατσιστικές πολιτικές.

HURRIYET

Σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Μεταφέρθηκε για τις 20 Αυγούστου η ημερομηνία έκδοσης του πορίσματος του ΟΗΕ για την επίθεση του Ισραήλ στον κατευθυνόμενο προς τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια στολίσκο, όπου και σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η αναβολή ζητήθηκε από το Ισραήλ. Αν και ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού σε περίπτωση που το Ισραήλ ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία, το ρεπορτάζ, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ισχυρίζεται ότι ο Π/Θ Νετανιάχου μπορεί να μην έχει πειστεί από τη δήλωση του Λίμπερμαν. Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ακόμη ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να καταβάλει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για τη συγνώμη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τον όρο “regret” στο εβραϊκό κείμενο και τον όρο “apology” στην αγγλική του μετάφραση. Τούρκικες πηγές, πάντως, φέρεται να δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με μια τέτοια φόρμουλα.


Hurriyet

Η έρευνα για την επίθεση του ΡΚΚ στο Σιλβάν

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνάς του για την επίθεση του ΡΚΚ στην οποία σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι στρατιώτες. Σύμφωνα με τη Hurriyet, το πόρισμα απορρίπτει τις καταγγελίες ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν πολεμικά αεροσκάφη, από τους βομβαρδισμούς των οποίων σκοτώθηκαν οι περισσότεροι στρατιώτες. Ακόμα επισημαίνεται , σύμφωνα με το δημοσίευμα , το λάθος των αξιωματικών να επιτρέψουν την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο χώρο του συμβάντος. Το σημαντικότερο σημείο του πορίσματος είναι η διαπίστωση της ανάγκης προσφυγής στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση και προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από την επίθεση.


CUMHURIYET

Διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, τόνισε ότι η ΕΕ και άλλες συμμαχικές χώρες πρέπει να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογράμμισε ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ΡΚΚ και τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε άλλες χώρες. Η εφημερίδα πάντως, επισημαίνει ότι η Τουρκία σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς δεν αναλαμβάνει δράση κατά τρομοκρατικών οργανώσεων που δεν δραστηριοποιούνται στο τουρκικό έδαφος. Ακόμα, υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει ψηφίσει νόμο που να προβλέπει κυρώσεις κατά εκείνων που χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις, για την ψήφιση του οποίου πιέζουν οι ΗΠΑ.


Sabah

Συνάντηση κορυφής για θέματα ασφάλειας

Στη συνάντηση κορυφής για θέματα ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε, στην Άγκυρα, πήραν μέρος εκτός του πρωθυπουργού, ο αρχηγός του Γεν. Επιτελείου , στρατηγός Ισίκ Κόσανερ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός Εσωτερικών, Ιντρίς Ναίμ Σαχίν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν. Στη συνάντηση, γράφει η Sabah, συζήτησαν για την επίθεση του ΡΚΚ στο Σιλβάν και εξέτασαν το σχέδιο με το οποίο πρόκειται να ανατεθεί στην αστυνομία μεγαλύτερος ρόλος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.