Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν


Θα αρχίσει η προσπάθεια για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.



Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, Τετάρτη, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο ώστε να αρχίσει την προσπάθειά της για την κατάρτιση νέου συντάγματος.

Ο Ερντογάν, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του οποίου κατήγαγε την τρίτη συναπτή εκλογική του νίκη την 12η Ιουνίου, έχει δεσμευθεί ότι θα επιδιώξει συναίνεση στην προσπάθειά του να αντικατασταθεί το σύνταγμα που είχε κυρωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, καθώς δεν κέρδισε τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου που θα του επέτρεπαν να προχωρήσει αυτόνομα στις αλλαγές.

Το θέμα της απονομής περισσότερων δικαιωμάτων στη μειονότητα των Κούρδων είναι πιθανό να κυριαρχήσει στη συζήτηση για το νέο σύνταγμα της χώρας, όμως οι βουλευτές του βασικού κουρδικού κόμματος μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για μία δικαστική απόφαση που εμποδίζει κάποιους από τους εκλεγμένους βουλευτές τους να καταλάβουν τις έδρες τους.

Σύμφωνα με αναλυτές η κατάρτιση νέου συντάγματος χωρίς τη συνεργασία του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να δοθεί τέλος στην κρίση με τους κούρδους αντάρτες που διαρκεί 27 χρόνια.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που κέρδισε 135 έδρες στις πρόσφατες εκλογές, τερμάτισε το μποϊκοτάζ της βουλής αυτή την εβδομάδα αφού κατέληξε σε συμφωνία με το AK σχετικά με τους εκλεγμένους βουλευτές του CHP από τους οποίους στερήθηκαν οι βουλευτικές έδρες. Βάσει της συμφωνίας θα γίνουν κοινές νομικές προσπάθειες ώστε οι βουλευτές αυτοί να μπορέσουν να ορκιστούν.

Αξιωματούχοι του AK έχουν προσπαθήσει να πείσουν αξιωματούχους του BDP να σταματήσουν το μποϊκοτάζ και να ορκιστούν πριν την 1η Οκτωβρίου οπότε θα συνεδριάσει ξανά το κοινοβούλιο μετά την θερινή διακοπή των εργασιών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.