Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Με ασυλία ανταλλάσουν την αποχώρηση Καντάφι οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στον συνταγματάρχη Καντάφι ασφαλές καταφύγιο και ασυλία εάν δεχθεί να εγκαταλείψει την εξουσία, δηλώνει αξιωματούχος.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν στη διάρκεια πρόσφατων συνομιλιών με Λίβυους αξιωματούχους να παράσχουν στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που συμφωνήσει να παραιτηθεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Τρίπολης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.

«Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ εξέφρασε σαφή ετοιμότητα να. . . βρει μια τοποθεσία ή μια χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον Καντάφι, και ταυτόχρονα θα του παρείχε εξασφαλίσεις ότι δεν θα καταδιωχθεί προκειμένου να προσαχθεί στην δικαιοσύνη», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα Asharq Al Awsat.

Η εφημερίδα ανέφερε πως ο αξιωματούχος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών του καθεστώτος της Λιβύης με τις ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προειδοποίησε το καθεστώς του Καντάφι να μη χρονοτριβήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση, στην οποία διατυπώθηκε η πρόταση αυτή, έγινε το Σάββατο στην Τυνησία και σε αυτήν συμμετείχε ο Μπασίρ Σάλεχ, διευθυντής του γραφείου του Καντάφι.

Το δημοσίευμα της Άσαρκ αλ Άουσατ ανέφερε ακόμα ότι πηγές τόσο από το καθεστώς του Καντάφι όσο και από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων σημείωσαν πως ο Σάλεχ ζήτησε 10 ημέρες βάσει οδηγιών από τον Καντάφι.

Την 15η Ιουλίου, περίπου 40 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, αναγνώρισαν το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση του λιβυκού λαού.

Ο Καντάφι επανέλαβε αργά χθες ότι θα «πολεμήσει ως την τελευταία ρανίδα του αίματός του», καθώς οι εξεγερμένοι υποστήριζαν πως πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Μαζί με εκατομμύρια Λίβυους, θα πολεμήσω ως την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για να προασπίσω την τιμή, το πετρέλαιο και τον πλούτο των Λίβυων», είπε ο Καντάφι σε μαγνητοφωνημένη ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Δε θα παραδοθούμε υπό (την πίεση) των βομβαρδισμών του NATO. . . Αυτός ο πόλεμος μας επιβλήθηκε», είπε.

Χθες το NATO ανακοίνωσε ότι έχει διεξαγάγει 15.669 αποστολές στη Λιβύη στην διάρκεια των επιχειρήσεών του στη χώρα βάσει εντολής του ΟΗΕ. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι πασχίζουν από το Φεβρουάριο να εκδιώξουν τον Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 42 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.