Ανάλυση της διεθνούς τρομοκρατίας με αφορμή τις επιθέσεις στη Βοστόνη - «Η επιλογή της Βοστόνης για την τρομοκρατική ενέργεια δεν είναι τυχαία. Η πόλη είναι σύμβολο του δυτικού χαρακτήρα της αμερικανικής κοινωνίας και σύμβολο της επανάστασης», τονίζει ο Χρήστος Ιακώβου
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ έλαβε γιγαντιαίες διαστάσεις και κατέστη ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στις διεθνείς σχέσεις
«Όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση. Η επιλογή της Βοστόνης για την τρομοκρατική ενέργεια της περασμένης Δευτέρας δεν είναι τυχαία. Η πόλη είναι σύμβολο του δυτικού χαρακτήρα της αμερικανικής κοινωνίας και ταυτόχρονα το σύμβολο της επανάστασης για την ανεξαρτησία του αμερικανικού έθνους και του φιλελεύθερου πνεύματος του αμερικανικού πολιτεύματος». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη «Σ» ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου, σε μιαν ανάλυση της διεθνούς τρομοκρατίας και των φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο μαραθώνιο της Βοστόνης.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η «''Ημέρα των Πατριωτών'' και τελευταία μέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στις 15 Απριλίου, είχε συμπέσει, κατά το παρελθόν, με διάφορες βίαιες ενέργειες από αμερικανικές ριζοσπαστικές ομάδες που μάχονται κατά της ''τυραννικής αμερικανικής κυβέρνησης'', χωρίς αυτό να αποκλείει και τη μεγαλύτερη πιθανότητα το κτύπημα να προήλθε από ισλαμική οργάνωση, που μάχεται κατά της αμερικανικής παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας. Όποιοι και να βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, το σίγουρο είναι ότι επέλεξαν να πλήξουν το αμερικανικό κράτος για να στείλουν το μήνυμα που επιδιώκουν».
Η τρομοκρατία έλαβε γιγαντιαίες διαστάσεις
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, ο όρος «τρομοκρατία» εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και συγκεκριμένα στην περίοδο μεταξύ 1792-1794, όταν χρησιμοποιήθηκε από τη Λέσχη των Ιακωβίνων για να περιγράψει το καθεστώς τρόμου που επέβαλαν εκείνη την περίοδο στη Γαλλία. Ο όρος έλαβε άλλη ιστορική διάσταση και διαφοροποίησε το περιεχόμενό του κατά τον 20ό αιώνα.
Ως γνωστόν, τονίζει, ο 20ός αιώνας ξεκίνησε με τη δολοφονία του βασιλιά της Ιταλίας Ουμπέρτου Α’ από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι για να φθάσουμε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αρχή του 21ου αιώνα, και τον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βηρυτό, στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο και εσχάτως στη Βοστόνη.
Ο κ. Ιακώβου επισημαίνει ότι στο διάστημα αυτό η τρομοκρατία έλαβε γιγαντιαίες διαστάσεις και κατέστη ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στις διεθνείς σχέσεις. «Μετατράπηκε σε ένα όργανο πολιτικού αγώνα, πολυσυζητημένο όσο και αποτελεσματικό, και το οποίο προκαλεί μέχρι σήμερα διαφωνίες ως προς τον ορισμό του. Από τη μακρόχρονη αραβοϊσραηλινή διένεξη, τις επιθέσεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία, της Φράξιας Κόκκινος Στρατός στη Δυτική Γερμανία, της ΕΤΑ στην Ισπανία, μέχρι και τις επιθέσεις αυτοκτονίας των ριζοσπαστών ισλαμιστών, βίαιες μορφές δράσης με διαφορετικό ιδεολογικό περιεχόμενο σημάδεψαν τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα», υπογραμμίζει.
Επίθεση - σταθμός η 11η Σεπτεμβρίου
Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών επισημαίνει ότι η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαίωσε με τραγικό και σημαδιακό τρόπο ότι η τρομοκρατία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτικού βίου και, συνεπώς, μας αφορά όλους. Προς τούτο, ο κ. Ιακώβου αναφέρει τα εξής: «Σήμερα στον 21ο αιώνα, οι προοπτικές μιας πιο γενικευμένης υποβάθμισης των ανθρωπίνων συνθηκών θα αυξήσει πιθανώς ακόμη περισσότερο τους κινδύνους που προκύπτουν για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Στις υπανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη, η δημογραφική έκρηξη και η ταυτόχρονη αστικοποίηση των πληθυσμών κάνουν να συρρέουν μαζικά στις πόλεις όχι μόνο άτομα που είναι σε μειονεκτική θέση, αλλά κυρίως δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι και όλο και πιο ανήσυχοι νέοι, των οποίων η οργισμένη απογοήτευση αυξάνεται με γεωμετρική ταχύτητα. Οι σύγχρονες επικοινωνίες εντείνουν τη ρήξη τους με την παραδοσιακή εξουσία και τους κάνουν να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο καθώς και να εχθρεύονται την παγκόσμια ανισότητα, καθιστώντας τους έτσι πιο δεκτικούς σε εξτρεμιστικές κινητοποιήσεις».
Πράξη, στόχος και σκοπός...
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Χρήστο Ιακώβου, αν και δεν υπάρχει διεθνώς κάποια σύμβαση που να ορίζει τι είναι τρομοκρατία, οι πλείστοι εκ των επιστημονικών ορισμών συγκλίνουν ότι η τρομοκρατική ενέργεια θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία ποιοτικά στοιχεία: Την ποιότητα της πράξης, τον στόχο και τον σκοπό. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε την τρομοκρατία ως τη χρήση ή απειλή χρήσης βίας εναντίον αμάχων πολιτών ή πολιτικών στόχων, με σκοπό την επιδίωξη πολιτικών σκοπών. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, τονίζει, κατέδειξαν την ικανότητα που διαθέτει και το υπερεθνικά οργανωμένο τρομοκρατικό δίκτυο.
Γι’ αυτό μπορεί κανείς να πει ότι η υπερεθνική τρομοκρατία αποτελεί μιαν ασύμμετρη και μονοσήμαντη υπερδύναμη, με τη διαφορά ότι επιδιώκει να προκαλέσει δέος και την εντύπωση ότι μπορεί να νικήσει τον όποιο αντίπαλο, παρά να διαμορφώσει πρόγραμμα που να εξασφαλίζει στους λαούς που υποστηρίζει καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Χρήση νέων τεχνολογιών
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Ιακώβου υπογραμμίζει ότι η διεθνής, πλέον, τρομοκρατία στη σημερινή εποχή τής παγκοσμιοποίησης δεν εμφανίζεται μόνο ως ένας νέου τύπου πόλεμος, αλλά και ως ένας βίαιος πόλεμος που κάνει χρήση νέων τεχνολογιών. «Κάνει χρήση ιδιαίτερα εκείνων των νέων τεχνολογιών που συνδέονται με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, όπως είναι η εικόνα και τα μηνύματα που θέλει να στείλει η τρομοκρατική επίθεση στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο.
Στόχος των παγκόσμιων δικτύων τρομοκρατίας, πλέον, σε αντίθεση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα, δεν είναι η άμεση ήττα των αντίπαλων, αλλά η τρομοκράτηση των πληθυσμών και η παραγωγή πολεμικής εικόνας στα νέα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γι’ αυτό και πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται μόνο και μόνο για να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον και να προβάλουν ταυτόχρονα οι τρομοκρατικές οργανώσεις τις θέσεις τους, μέσω των δυνατοτήτων που τους παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία», επισημαίνει.