Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δραματική επιτάχυνση της τήξης των πάγων της Ανταρκτικής

Δέκα φορές ταχύτερα, απ’ ό,τι πριν 600 χρόνια, λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν το καλοκαίρι δέκα φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι έλιωναν πριν 600 χρόνια.
Την έρευνα διεξήγαν Βρετανοί και Αυστραλοί επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο Australian National University, οι οποίοι με ειδικό τρυπάνι κατάφεραν να εξετάσουν κομμάτια πάγου προερχόμενα από βάθος 360 μέτρων.
Τα δείγματα αυτά τους έδωσαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν πριν έξι αιώνες.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκρίσεις έδειξαν ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας σήμερα είναι κατά 1,6 βαθμούς υψηλότερη, απ' ό,τι ήταν πριν 600 χρόνια και οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Dr Nerrilie Abram, από το Australian National University, δήλωσε ότι ο ρυθμός του λιωσίματος των πάγων επιταχύνθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. «Το λιώσιμο άρχισε σιγά-σιγά πριν 600 χρόνια, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια άρχισε να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παραμικρή πλέον άνοδος της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.