Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εφυγε η πολιτικός που άλλαξε τη Βρετανία

Στα 87 της χρόνια απεβίωσε χθες το πρωί η Μάργκαρετ Θάτσερ
Reuters, A.P.
Μεσίστια κυματίζει από χθες η βρετανική σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, προς τιμήν της πρώτης και μοναδικής, μέχρι σήμερα, γυναίκας που κατάφερε να φτάσει στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας της. Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1979 μέχρι το 1990, στην τελική και αποφασιστική φάση του Ψυχρού Πολέμου, η Μάργκαρετ Θάτσερ απεβίωσε «γαλήνια» χθες το πρωί, σε ηλικία 87 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσαν ο γιος της Μαρκ και η κόρη της Κάρολ.
«Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια σπουδαία πρωθυπουργό, ένα εξέχον τέκνο της Βρετανίας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ θα περάσει στην Ιστορία ως «η σημαντικότερη ηγέτις της χώρας σε καιρό ειρήνης». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη όταν έγινε γνωστό το θλιβερό νέο, διέκοψε την ευρωπαϊκή περιοδεία του -στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ- και αναμενόταν να επιστρέψει στο Λονδίνο χθες το βράδυ.
Διχαστική φυσιογνωμία
Το σύνολο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης επεσήμανε ότι η πρώην πρωθυπουργός υπήρξε διχαστική πολιτική φυσιογνωμία, η οποία ενέπνευσε ισχυρά πάθη, τόσο στους πολυάριθμους θαυμαστές της όσο και στους όχι λιγότερους εχθρούς της. Οι πάντες αναγνωρίζουν, πάντως, ότι η γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με έναν καινούργιο όρο της πολιτικής φιλολογίας (θατσερισμός) μεταμόρφωσε το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της ισχυρής χώρας της όσο καμία άλλη πολιτική φυσιογνωμία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το Εργατικό Κόμμα διαφωνούσε με πολλά από τα πεπραγμένα της και θα μείνει στην Ιστορία ως διχαστική φιγούρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, για να προσθέσει: «Ωστόσο η διαφωνία δεν μας εμποδίζει να σεβόμαστε τα πολιτικά της επιτεύγματα και τη δύναμη του χαρακτήρα της». Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, τον οποίον ορισμένοι κακεντρεχείς αντίπαλοί του είχαν χαρακτηρίσει «μια Μάργκαρετ Θάτσερ με παντελόνια», αναγνώρισε ότι «ορισμένες από τις αλλαγές που πραγματοποίησε (η εκλιπούσα) διατηρήθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση των Εργατικών το 1997 και υιοθετήθηκαν από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο».
Το εγκώμιο της Θάτσερ -«μια μεγάλη προσωπικότητα, η οποία θα μείνει στην Ιστορία»- έπλεξε και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την άνοδο του οποίου είχε διαισθανθεί η «σιδηρά κυρία» του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ μόλις είχε εκλεγεί στο Πολιτικό Γραφείο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι οι ομοεθνείς του θυμούνται τη Μάργκαρετ Θάτσερ να στέκεται «στο πλευρό του Ρόναλντ Ρέιγκαν» στην αντιπαράθεσή του με το κομμουνιστικό στρατόπεδο και τόνισε ότι η ανάδειξή της στην πρωθυπουργία «δίδαξε τις κόρες μας ότι δεν υπάρχει φραγμός που να είναι ανυπέρβλητος».
Εχοντας ανατραπεί από εσωτερική «ανταρσία» του Συντηρητικού Κόμματος το 1990, η Θάτσερ έμενε κατά κανόνα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ιδιαίτερα μετά το 2003, όταν έχασε τον επί 50 χρόνια σύντροφο της ζωής της, Ντένις Θάτσερ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τελούσε υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση.
Η νεκρώσιμη ακολουθία
Η νεκρώσιμη ακολουθία προς τιμήν της θα τελεσθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου σε ημερομηνία η οποία θα ορισθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τη θέληση των οικείων της, δεν θα πραγματοποιηθεί κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, αν και θα πρόκειται για επίσημη τελετή, με στρατιωτικές τιμές, την οποία θα ακολουθήσει η αποτέφρωση της σορού, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.