Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Λιβύη: «Υπερβολικά» τα συμπεράσματα του ΟΗΕ περί διακίνησης όπλων

Υπερβολικά χαρακτηρίζει η Τρίπολη τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ για την διακίνηση όπλων.
Οι ανησυχίες που εκφράζονται σε έκθεση του ΟΗΕ για την διακίνηση όπλων από την Λιβύη προς άλλες χώρες είναι υπερβολικές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού.
"Η διακίνηση όπλων από την Λιβύη προς άλλες γειτονικές χώρες είναι πολύ δύσκολη αυτήν την περίοδο», τόνισε ο συνταγματάρχης Αλι Σίχι, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικούς» τους φόβους που εξέφρασε ο ΟΗΕ.
Οι φόβοι αυτοί των Ηνωμένων Εθνών βασίζονται σε έκθεση ομάδας ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία επισημαίνεται η ύπαρξη «επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και περιπτώσεων που εξετάζονται για παράνομες αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν βαρέα και ελαφρά όπλα σε περισσότερες από δώδεκα χώρες».
Στην 94σέλιδη έκθεση με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2013 διευκρινίζεται πως «η διακίνηση όπλων από την Λιβύη συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό προς τη νότια Τυνησία και την Αλγερία, τον βόρειο Νίγηρα, καθώς και προς άλλους προορισμούς όπως το Μάλι. Ορισμένα από αυτά τα όπλα παραμένουν στις ενδιάμεσες χώρες και χρησιμοποιούνται από τοπικές οργανώσεις ή εγκληματίες».
Σύμφωνα με τον Λίβυο συνταγματάρχη, «τα όπλα μεταφέρθηκαν εκτός Λιβύης σε γειτονικές χώρες από τους Αφρικανούς μισθοφόρους που πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στην διάρκεια της επανάστασης το 2011».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι μισθοφόροι αυτοί επέστρεψαν μετά την ήττα τους στις χώρες τους και πούλησαν τα όπλα που η άδεια τους είχε καταχωρηθεί στην Λιβύη».
Τον Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε την άδεια στην Λιβύη να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και θωρακισμένα οχήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.