Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές στο 3%



Δημοσκόπηση της ΙΝSA εκτιμά τη δύναμη του νεοϊδρυθέντος κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία
Reuters, A.P., AFP, ΑΠΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο 3% εκτιμά τη δύναμη του νεοϊδρυθέντος κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας καταδίκασε τις προτάσεις του κόμματος για έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.
«Για μία εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία, η συμμετοχή στη Ζώνη του Ευρώ είναι μεγάλη τύχη» είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οποιος τη θέτει σε κίνδυνο διακινδυνεύει ευημερία, θέσεις εργασίας και κοινωνική προστασία».
Το νέο κόμμα, που πραγματοποίησε την ιδρυτική του διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, στοχεύει σε κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν και μέχρι στιγμής διαθέτει τοπικές οργανώσεις σε πέντε μόλις κρατίδια. Προκειμένου να παρουσιαστεί στις εκλογές απαιτείται η συγκέντρωση 2.000 υπογραφών σε καθένα από τα 16 γερμανικά κρατίδια.
Η δημοσκόπηση της ΙΝSA για λογαριασμό της εφημερίδας «Μπιλντ» έδωσε 3% στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δυνητικών υποστηρικτών προέρχονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη του κόμματος μπορεί να επηρεάσει τη γερμανική πολιτική στο θέμα της Ευρωζώνης, οδηγώντας τη γερμανική κυβέρνηση να επιβάλλει όλο και σκληρότερους όρους προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της σε νέα χρηματοδοτικά πακέτα. Αυτό ήδη συνέβη ώς ένα βαθμό στο χρηματοδοτικό πακέτο της Κύπρου, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο στη γερμανική Βουλή. Στο ζήτημα αυτό, η πίεση είχε προέλθει από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν πιέσει για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης. Μετά το βαρύ πλήγμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι πιθανοί αυριανοί κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Πράσινοι, ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν κανονικά αύριο το κυπριακό πακέτο.
«Εξω από το ευρώ, πίσω στο μάρκο. Αυτή η νοσταλγία του εθνικού κράτους βλάπτει περισσότερο όλων τη Γερμανία, βλάπτει περισσότερο όλων τα γερμανικά συμφέροντα» δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ.
Αντίστοιχα ο επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, Πάτρικ Ντέριγκ, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι κάποιοι δημιουργούν στη γερμανική κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η Γερμανία μπορεί να αλλάξει νόμισμα χωρίς συνέπειες.
Στη δημοσκόπηση της INSA οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες 26%, οι Πράσινοι 15%, η Αριστερά 6% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες κατακτούν οριακά την παραμονή τους στη Βουλή με ποσοστό 5%.
Επειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η Αγκελα Μέρκελ παραμένει πολύ δημοφιλής. Ενώ οι Γερμανοί εκφράζουν γενικώς κόπωση με τα πακέτα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ταυτόχρονα την πολιτική της καγκελαρίου για την απόσπαση ανταλλαγμάτων για τα πακέτα.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία υποστηρίζει τη «συντεταγμένη» και «ειρηνική» διάλυση της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι αυτό συμφέρει και τη Γερμανία αλλά και τις χώρες του Νότου που υφίστανται τις συνέπειες της ύφεσης και της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.