Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κατηγορίες και για ποινή θανάτου στον Τσαρνάεφ, που απάντησε γραπτά σε ερωτήσεις

Σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, ο 19χρονος Λιθουανός απάντησε γραπτά σε ερωτήσεις αστυνομικών. Θα δικαστεί σε πολιτικό δικαστήριο, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την αιματηρή επίθεση κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη, με απολογισμό τρείς νεκρούς και σχεδόν 180 τραυματίες, ορίστηκε σήμερα να γίνει την 30ή Μαΐου.
Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που νοσηλεύεται και σήμερα του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες —περιλαμβανομένης της «χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής"— θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 30 Μαΐου. Η κατηγορία αυτή, με βάση όσα προβλέπει το ομοσπονδιακό αμερικανικό δίκαιο, επισύρει τη θανατική ποινή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ ξυπνά σποραδικά, όντας στην εντατική του Ιατρικού Κέντρου «Beth Israel Deaconess» και απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν οι αρχές. O τσετσενικής καταγωγής φοιτητής δεν θα δικαστεί ως εχθρικός μαχητής κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να τον μεταχειριστούμε ως εχθρικό μαχητή. Θα δικάσουμε τον τρομοκράτη αυτόν μέσα από το πολιτικό δικαστικό σύστημα. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικαστούν από στρατιωτικές ειδικές επιτροπές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σήμερα, οι αρχές απάγγειλαν τις επίσημες κατηγορίες κατά του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο νοσοκομείο όπου αυτός νοσηλεύεται μετά τη σύλληψή του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. «Του επιδόθηκε ένας σφραγισμένος φάκελος κατηγορητηρίου», δήλωσε ο Γκάρι Ουέντε, ο οποίος πρόσθεσε πως παρών κατά την επίδοση των κατηγοριών στον Τσαρνάεφ, στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο Μπέθ Ίσραελ, ήταν και ένας δικαστής.
FBI και αστυνομικές αρχές θεωρούν ότι οι Τσαρνάεφ ήταν έτοιμοι να κτυπήσουν ξανά. Τα δύο αδέλφια, όταν συνελήφθησαν, είχαν πάνω τους μεγάλο εξοπλισμό: πέντε βόμβες, τέσσερα όπλα, δύο περίστροφα, καθώς και ένα αεροβόλο, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Αυτό για το οποίο δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα, φαίνεται πως σχετίζεται με το εάν οι αδελφοί Τσαρνάεφ λειτουργούσαν ή όχι μόνοι τους.
Το FBI από χτες έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό καθώς, όπως μεταδίδει το drudgereport.com, η υπηρεία εκτιμά ότι οι Τσαρνάεφ έχουν γύρω τους μία τουλάχιστον 12μελή ομάδα τρομοκρατών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν οι ίδιοι εκπαιδευθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μέσο αναφέρεται σε περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις καθώς και σε συλλήψεις δύο ανδρών και μιας γυναίκας, σε ακτίνα 60 μιλίων από την Βοστώνη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και νέες δηλώσεις θείου τους, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι τα δύο αδέλφια είχαν προσηλυτισθεί από ισλαμιστές. Στη Βοστώνη έχουν μεταβεί ειδικοί ανδρες της CIA, με στόχο να ανακρίνουν τον Τζοκάρ Τσαρνάεφ για τις πιθανές διασυνδέσεις του.
Από την άλλη, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης, τον οποίο επικαλούνται οι New York Times, παραπέμπει σε αυτόνομη δράση των δύο αδελφών.
Στο δε CNN, μαρτυρίες από την γειτονιά των Τσαρνάεφ δείχνουν από την μια έναν «γιγαντόσωμο ηγέτη», τον Ταμερλάν, και έναν απλό «ακολουθητή», τον 19χρονο Τζοκάρ, ο οποίος περιγράφεται γενικά ως ένας νέος ιδιαίτερα χαρούμενος.
Και οι δύο, πάντως, χαρακτηρίζονται ως πλήρως ενταγμένοι και κοινωνικοί από τους μάρτυρες που έχουν μέχρι τώρα καταθέσει για την υπόθεση.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.