Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας παγκοσμίως


A.P., Reuters, ΑΠΕ
Με 30 και πλέον μαραθώνιους να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο και μεγάλα γεγονότα στον ορίζοντα, αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στον απόηχο των επιθέσεων στη Βοστώνη. Η Βρετανία έλαβε πρόσθετα μέτρα ενόψει της σημερινής κηδείας της Μάργκαρετ Θάτσερ στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, καθώς στην τελετή θα παραστούν εκατοντάδες διπλωμάτες και διεθνείς προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Χάρι.
Η Ρωσία διοργανώνει τον Ιούλιο την Πανεπιστημιάδα στο Καζάν, τον Αύγουστο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στη Μόσχα, πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014 και το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 τον Νοέμβριο του 2014. «Ασφαλώς και θα ληφθούν αυστηρά μέτρα. Ηδη, το επίπεδο της ασφάλειας είναι υψηλό, αλλά θα αντλήσουμε διδάγματα από τις εκρήξεις στη Βοστώνη», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Β. Μπαλαχνίτσοφ.
Στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις η αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες γύρω από μνημεία, κυβερνητικά κτίρια, αθλητικές διοργανώσεις και πολυσύχναστα σημεία συνάντησης. Υπηρεσίες ασφαλείας ζητούν από τους πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα. «Δεν έχει σημασία αν πέρασαν μέρες, μήνες ή χρόνια χωρίς μια σημαντική τρομοκρατική ενέργεια. Μια τέτοια ενέργεια αρκεί για να μας γυρίσει πίσω στη σκληρή πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Ρον Νόουμπ. Αν και τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά αξιοθέατα, τα επίπεδα συναγερμού παρέμεναν αναλλοίωτα, σε αντίθεση με πρόσφατες επιθέσεις που οδήγησαν σε ταξιδιωτικές οδηγίες και αυξημένη επιφυλακή.
Εντονη ανησυχία στη Βρετανία
«Οι επιθέσεις στη Βοστώνη μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας», ανέφερε Βρετανός αξιωματούχος, υπεύθυνος για τον μαραθώνιο του Λονδίνου την Κυριακή. Πράγματι, η ανησυχία ήταν έντονη στη Βρετανία, που βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατών την τελευταία δεκαετία, με χειρότερη ημέρα την 7η Ιουλίου 2005, όταν 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις. Εργαζόμενοι εξετάζουν τα 4,3 εκατ. κάμερες παρακολούθησης σε περιοχές με μεγάλη κίνηση, για να διαπιστώσουν αν λειτουργούν κανονικά, ενώ σε υπόγειο μπούνκερ συνάδελφοί τους παρακολουθούν τις εικόνες όλο το 24ωρο. Πάνω από 37.000 δρομείς θα συμμετάσχουν στον μαραθώνιο, ενώ ανάλογες διοργανώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την Ιαπωνία, τη Ν. Αφρική και τις ΗΠΑ. Οι διοργανωτές, πάντως, επέμειναν ότι η κούρσα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Στη Σερβία οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν ότι θα πάρουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας ενόψει του κυριακάτικου μαραθωνίου στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.