ΑΠΕ, A.P., Reuters
ΣΕΟΥΛ. Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου το κομμουνιστικό καθεστώς του Βορρά εμπόδισε χθες το πρωί την είσοδο εργαζομένων από τον Νότο στη βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ. Η εξέλιξη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, ο υπουργός Αμυνας της οποίας, Κιμ Κουάν Τζιν, προειδοποίησε πως η Σεούλ εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα, «ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα για την ασφάλεια των πολιτών που παραμένουν στην Καεσόνγκ». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του Βορρά διευκρίνισε ότι επιτρέπει τις αποχωρήσεις από την κοινή βιομηχανική ζώνη, περίπου οκτακόσιοι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Καεσόνγκ.
Η συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή, που βρίσκεται εντός βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004 ως μια κίνηση ενδεικτική της διάθεσης των δύο κρατών για συνεργασία. Σταδιακά, ωστόσο, το συγκρότημα, στο οποίο εργάζονται περισσότεροι από 50.000 Βορειοκορεάτες, εξελίχτηκε σε πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. Η Καεσόνγκ παρέμενε πάντα ανοικτή, ανεξάρτητα από τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο μία μέρα το 2009, όταν ο πρώην ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε διατάξει το κλείσιμο της «διακορεατικής» βιομηχανικής ζώνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ. Μολονότι η Πιονγιάνγκ δεν διευκρίνισε για πόσο θα παραμείνει εκτός λειτουργίας η Καεσόνγκ, αρκετοί στη Νότια Κορέα ανησυχούν πως η εξέλιξη είναι ενδεικτική της διάθεσης του νεαρού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να τραβήξει το σχοινί.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν ανησυχήσει την Κίνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας, Ζανγκ Γεσούι, συναντήθηκε χθες με τους πρέσβεις της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, καθώς και των ΗΠΑ, προκειμένου να τους εκφράσει τον προβληματισμό του Πεκίνου. «Δεδομένων των συνθηκών, η Κίνα θεωρεί ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση, αποφεύγοντας ενέργειες που επιδεινώνουν την κατάσταση», τόνισε ο κ. Ζανγκ.
«Το κλείσιμο της βιομηχανικής ζώνης είναι κάτι που δεν περιμέναμε και αυτό διότι πρόκειται για κίνηση, ουσιαστικά, ενάντια στο οικονομικό συμφέρον της Βόρειας Κορέας», σχολίασε ο Πάτρικ Κρόνιν, αναλυτής του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Πολιτική στην Ουάσιγκτον. «Πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας που δεν θα έχει διάρκεια ή οιωνό ακόμα πιο δραστικών μέτρων;» διερωτήθηκε ο ίδιος. Πολλοί ειδικοί, πάντως, αποδίδουν τις επιθετικές κινήσεις της Πιονγιάνγκ –από την απειλή πυρηνικής επίθεσης στις ΗΠΑ μέχρι το χθεσινό κλείσιμο της βιομηχανικής ζώνης– σε μια προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ Ουν να εδραιώσει την εξουσία του. «Χωρίς τη στήριξη του στρατού, ο 30χρονος Κιμ δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ», δήλωσε στο CNN ο ειδικός σε θέματα κορεατικής, Τζάσπερ Κιμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.