Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Θρίλερ με πυρηνικό πόκερ



Διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο πυραυλικής δοκιμής από την Πιονγιάνγκ
Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε όλη την προηγούμενη εβδομάδα η ένταση στην Απω Ανατολή, με τη Βόρεια Κορέα να επιμένει στις δραματικές, πολεμοχαρείς χειρονομίες της, τους Αμερικανούς να συνεχίζουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να τοποθετεί αμερικανικούς πυραύλους Patriot, επαγρυπνώντας για το χειρότερο. Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, τη διεθνή ανησυχία τροφοδοτούσαν επίμονες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς της Πιονγιάνγκ επρόκειτο να πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ικανού, τουλάχιστον στο θεωρητικό επίπεδο, να πλήξει αμερικανική βάση στο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η πιθανολογούμενη δοκιμή θα μπορούσε να συμπέσει με την αυριανή επέτειο της γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και παππού του σημερινού προέδρου, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η κομμουνιστική, με έντονα στοιχεία ανατολίτικης απολυταρχικής οικογενειοκρατίας, Βόρεια Κορέα έχει αναγορεύσει τη 15η Απριλίου σε «Γιορτή του Ηλιου», εθνική επέτειο κατά την οποία το καθεστώς αρέσκεται σε χειρονομίες στρατιωτικής ισχύος. Μια άλλη επέτειος, η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξη του 30χρονου Κιμ Γιονγκ Ουν σε επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, την περασμένη Πέμπτη, κύλησε ήρεμα στην Πιονγιάνγκ, αν εξαιρέσει κανείς ανακοίνωση του καθεστώτος περί «ισχυρών επιθετικών μέσων», αγνώστων λοιπών στοιχείων, που βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Σχεδόν στο σύνολό τους, οι διεθνείς πολιτικοί αναλυτές θεωρούν άκρως απίθανο το ενδεχόμενο να εξαπολύσει η Πιονγιάνγκ επίθεση εναντίον της Σεούλ, πυροδοτώντας έναν δεύτερο κορεατικό εμφύλιο, μετά την τρομερή σύγκρουση του 1950-53. Σε Ανατολή και Δύση, η κυρίαρχη εντύπωση θέλει τον νεαρό Κιμ Γιονγκ Ουν να επιδίδεται σε ένα πυρηνικό «πόκερ» με στόχους, αφ’ ενός μεν, να ενισχύσει το κύρος του στο εσωτερικό του κόμματος και του στρατού, αφ’ ετέρου δε, να αποσπάσει χαλάρωση των κυρώσεων και οικονομική βοήθεια από τη Δύση για τη φτωχή χώρα του, που έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, αλλά φτάνει μόνο το ένα έκτο της οικονομίας της.
Αλλωστε, πίσω από το θεατρικό σκηνικό επικείμενου «Αρμαγεδδώνα», συσσωρεύονται ενδείξεις για σταδιακή εκτόνωση. Είναι αλήθεια ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος του Κεσόγνκ, που δημιουργήθηκε το 2004 σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα, συνδυάζοντας τα φθηνά μεροκάματα των μεν με την τεχνογνωσία των δε. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα άφησε ανοιχτό το παράθυρο να θέσει εκ νέου σε λειτουργία το συγκρότημα, που της αποφέρει πολύτιμο συνάλλαγμα, ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς εκθείαζε τα ανοίγματα της αγροτικής του οικονομίας προς την ελεύθερη αγορά, που του επέτρεψαν να αντιμετωπίσει το οξύ επισιτιστικό πρόβλημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δελεάζεται να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που χάραξε η Κίνα.
Ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, τουρίστες συνέχισαν να κατευθύνονται από την Κίνα στη Σεούλ και από την Αυστραλία στην Πιονγιάνγκ, ενώ το Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας αγνόησε παντελώς τα σενάρια περί επικείμενου πολέμου, σημειώνοντας άνοδο τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Η ίδια η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χίε, παρενέβη προσωπικά, κάνοντας έκκληση στους βόρειους γείτονές της για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τελικό στόχο την επανένωση της χερσονήσου. Αλλά και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας, Ρωσία και Κίνα, άφησαν εντελώς ακάλυπτο το καθεστώς. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της «Λαϊκής Ημερησίας» του Πεκίνου, απ’ όπου το απόσπασμα:
«Η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αυταπάτες ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο να σιωπήσει αναφορικά με τη διάθεσή της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χάρη στην επιθετική ρητορική και στις μπλόφες της. Η Κίνα σέβεται τη Βόρεια Κορέα, αλλά και φέρει ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης στη βορειοανατολική Ασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.