Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΟΗΕ: Φόβοι για επιπτώσεις από την κρίση στο Μάλι στη Δ.Σαχάρα

Ο Μπαν Κι-μουν φοβάται επιπτώσεις στη Δυτική Σαχάρα από την κρίση στο Μάλι.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σε νέα έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απευθύνει έκκληση για «επείγουσα» επίλυση της κρίσης στη Δυτική Σαχάρα λόγω φόβων για επιπτώσεις στην περιοχή από τις συγκρούσεις που μαίνονται στο Σαχέλ, ιδιαίτερα στο Μάλι.
"Η αύξηση της αστάθειας και της ανασφάλειας εντός και γύρω από το Σάχελ απαιτεί την επείγουσα επίλυση της κρίσης αυτής που διαρκεί από καιρό», προειδοποιεί ο Μπαν.
"'Ολες οι κυβερνήσεις με τις οποίες έχουμε συνομιλήσει έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο οι συγκρούσεις στο Μαλί να έχουν επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες και να οδηγήσουν σε ριζοσπαστικοποίηση των προσφυγικών καταυλισμών της Δυτικής Σαχάρας», τονίζει ο Μπαν.
Ηγέτης της περιοχής χαρακτήρισε τους προσφυγικούς καταυλισμούς «βραδυφλεγή βόμβα».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει επίσης ότι το κίνημα για την ανεξαρτησία, το Μέτωπο Πολισάριο, προειδοποίησε για «διεισδύσεις τρομοκρατών στην περιοχή».
Το Μαρόκο ανέλαβε τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Δυτικής Σαχάρας το 1975 όταν αποσύρθηκαν οι αποικιοκράτες Ισπανοί. Ακολούθησε ανταρτοπόλεμος για την ανεξαρτησία που διήρκεσε ως το 1991 όταν εφαρμόσθηκε εκεχειρία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ο οποίος έστειλε ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή γνωστή ως MINURSO.
"Στη διάρκεια των συναντήσεων με τη MINURSO, οι διοικητές του Μετώπου Πολισάριο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο διείσδυσης τρομοκρατών», τονίζει ο Μπαν.
"Οι πιθανές διεισδύσεις ενόπλων, τα κενά στο συντονισμό της περιφερειακής ασφάλειας και η έλλειψη πόρων για αποτελεσματικούς μεθοριακούς ελέγχους, εκθέτουν σε κίνδυνο τους στρατιωτικούς παρατηρητές», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.