Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

ΠΕΡΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ



Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ
Η προσέγγιση του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ, αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο, αλλά εκτιμάται ότι είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πορεία. Η πιθανή μελλοντική ένταξη του Ισραήλ στην Ατλαντική Συμμαχία, είναι άκρως σημαντική για πολλούς και διαφόρους λόγους, οι πιο ουσιώδεις των όποιων είναι:
Το Τελ Άβιβ από ψυχολογικής πλευράς θα αισθαάνεται καλύτερα, αφού δεν θα είναι απομονωμένο, σε μία περιοχή όπου κυριαρχεί η καχυποψία και η εχθρότητα.
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν “προθάλαμος” για τις ευρύτερες σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ.
Πιθανότατα το τυχόν μελλοντικό αίτημα του Ισραήλ να κριθεί ,από κοινού με 1-2 αιτήματα μετριοπαθών Αραβικών κρατών, άρα θα μπορούσε να ενταχθεί στη διαδικασία κάποιας μορφής ΜΕΤΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Λόγω του Άρθρου 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, προφανώς απαράδεκτες απειλές της μορφής ”θα εξαλείψουμε το κράτος του Ισραήλ από προσώπου γης” δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία (πχ Ιρανικές).
Ασφαλώς για να προωθηθεί, η ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει νωρίτερα, να έχει επιτευχθεί ειρήνευση στο Παλαιστινιακό, ενώ θα βοηθούσε πολύ κάποιο μετριοπαθές Αραβικό κράτος να έκανε αίτηση για παράλληλη ένταξη στη Συμμαχία.
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, γιατί το ΝΑΤΟ εκτασιακά περιορίζεται στο Βόρειο Ατλαντικό,ενώ παράλληλα το Ισραήλ θα πρέπει να καταστεί μέλος της Συνθήκης για την Μη-διάδοση των πυρηνικών όπλων(ΝΡΤ), με ότι αυτό συνεπάγεται για το Ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Παρά τα προβλήματα που είναι πολλά στην όλη διαδικασία (Γεωγραφικά - Ισορροπιών – πυρηνικά - Δόγματος), εν τούτοις τα στραττηγικά πλεονεκτήματα για την Ιερουσαλήμ είναι πολλά και υπερτερούν των δυσχερειών. Μπορεί να απαιτείται χρόνος αλλά δεν είναι καλός σύμβουλος η βιασύνη. Επί των πυρηνικών το Ισραήλ έδειξε ήδη ότι μπορεί να κινηθεί ευέλικτα, κάτι που έγινε στις πρόσφατες συμφωνίες με την Ίνδιία.
Σχετικά με τις κατ‘ αρχήν γεωγραφικές δυσκολίες ο υπογράφων εκτιμά ότι μπορούν να περιθωροποιηθούν, αφού το ΝΑΤΟ παγκοσμιοποιείται,συνδράμει σε αποστολές μακράν της Ευρώπης, εμπλέκεται σε Αφγανιστάν, αντιτρομοκρατικές ενέργειες στη Μεσόγειο, αντιπειρατικές στο Κέρας της Αφρικής,ενω από τα μέσα της δεκαετίας του 90, έχει προωθήσει επαφές σε διάφορα επίπεδα με πάνω από 30 κράτη σε Κ.ΑΣΙΑ – ΥΠΕΡΚΑΥΚΑΣΙΑ – Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ – ΜΕΣΟΓΕΙΟ – ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ. Το ΝΑΤΟ καθίσταται πλέον λόγω της φύσης των νέων και ασύμμετρων απειλών, ένας οργανισμός με παγκόσμια έμβέλεια.
Ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ για το Ισραήλ δεν είναιεύκολος, ενώ θα απαιτηθεί χρόνος. Το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιηθεί κάποια ύπολογισιμη πρόοδος, όπως η μόνιμη παρουσία αξιωματικού του Ισραηλινού Ναυτικού , ως συνδέσμου στο Στρατηγείο JFC-NAPLES, καθώς και η συμμετοχή κορβέτας στην εν εξελίξει από το 2001 αντιτρομοκρατική έπιχείρηση ACTIVE ENDEAVOR (σε εφαρμογή του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ). Έπιπλέον το Ισραήλ προ διετίας συμμετείχε στη Νατοϊκη άσκηση SORBET ROYAL, με σενάριο διάσωσης πληρώματος ύποβρυχίου έν κινδύνω ανοικτά της Σικελίας, ενώ το FORUM για την Ατλαντική ασφάλεια του Ισραήλ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για την προώθηση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Πάντως για να ενδυναμωθεί το πλαίσιο των επαφών με το ΝΑΤΟ, από τη μεριά του Ισραήλ χρειάζεται διαρκής ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τα κράτη της ΕΕ, ενώ είναι λίαν σημαντική η επίλυση του χρόνιου Μεσανατολικού ζητήματος.
Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Ισραήλ επιθυμεί την μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και προς αυτή την κατέυθυνση πρέπει να κινηθούν όλοι οι παράγοντες. Η επίλυση του Παλαιστινιακού και η αδρανοποίηση της οποιεσδήποτε μελλοντικής απειλή ςγια το Ισραήλ (Ιδιαίτερα με ΡΠΒΧ όπλα και υλικά) είναι πρωταρχικής σημασίας ζητήματα.


Πηγή : drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.