Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Όνειδος για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια


Der Spiegel

Έντονα απασχολoύν τους Ευρωπαίους οι συνθήκες της εξαφάνισης του «πλοίου φάντασμα» Arctic Sea, που χάθηκε αιφνιδίως ενώ έπλεε σε Ευρωπαϊκά νερά ενωρίτερα αυτό τον μήνα. Το εμπορικό πλοίο εντοπίστηκε τελικά από το Ρωσικό ναυτικό στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, στην Αφρική.

Την Τρίτη, ο Υπουργός Άμυνας της Μόσχας, επιβεβαίωσε την σύλληψη οκτώ ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται για απαγωγή του 4.000 τόνων εμπορικού σκάφους, το οποίο είχε χαθεί από τις αρχές Αυγούστου. Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει Ρώσους, Εσθονούς και Λεττονούς, προφανώς απήγαγε το Arctic Sea, έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα εντοπισμού του και τον ανάγκασε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Όπως δήλωσε ο Ανατόλι Σερντιούκοφ, οι οκτώ συλληφθέντες, με το πρόσχημα ότι η βάρκα τους είχε παρουσιάσει βλάβη, επιβιβάστηκαν στο Arctic Sea, και με την χρήση όπλων, απαίτησαν από το πλήρωμα να ακολουθήσει χωρίς όρους τις οδηγίες τους. Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, το Arctic Sea αναγκάστηκε να ακολουθήσει πορεία προς την Αφρική, η οποία δόθηκε στον καπετάνιο από τους απαγωγείς.

Σύμφωνα ωστόσο με τις νεότερες εξελίξεις, το Arctic Sea δεν τελούσε υπό κατάληψη και μάλιστα με την χρήση όπλων, αφού όταν διενεργήθηκε η επιχείρηση ανακατάληψης του από το Ρωσικό ναυτικό, δεν ρίφθηκε ούτε μία σφαίρα.

Σε καλή κατάσταση οι ναύτες

Την Δευτέρα, η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πλήρωμα του Arctic Sea έχαιρε άκρας υγείας, και είχε μεταφερθεί στην Ρωσική φρεγάτα Ladny. Σύμφωνα δε με πρακτορεία ειδήσεων στη Μόσχα, Ρώσοι ανακριτές δήλωσαν ότι οι απαγωγείς απήγαγαν το Arctic Sea με την χρήση ταχύπλοου σκάφους στις 24 Ιουλίου. Το συμβάν, πρόσθεσαν συνέβη στις 11 το βράδυ στα Σουηδικά χωρικά ύδατα, και ως αποτέλεσμα το σκάφος εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Οι πληροφορίες για την απαγωγή του Arctic Sea εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι αντιφατικές. Την περασμένη εβδομάδα τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το σκάφος είχε καταληφθεί στις 24 Ιουλίου από οκτώ άνδρες οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι θα διενεργούσαν έρευνες για ναρκωτικά. Οι ύποπτοι πειρατές έθεσαν επίσης υπό ομηρία το Ρωσικό πλήρωμα, ωστόσο εγκατέλειψαν το πλοίο μετά από 12 ώρες, και χωρίς να έχουν αποσπάσει οτιδήποτε. Στη συνέχεια το Arctic Sea συνέχισε κανονικά την πορεία του με τελικό προορισμό την Αλγερία, και μεταφέροντας, όπως υποστηρίζεται, ξυλεία αξίας 1,3 εκατομμυρίων Ευρώ.

Παράλογες Θεωρίες

Η Βρετανική Ακτοφυλακή, έχασε επαφή με το Arctic Sea στις 28 Ιουλίου, καθώς διήρχετο από τα Βρετανικά χωρικά ύδατα. Μέχρι αυτό το Σαββατοκυρίακο, το δρομολόγιο και οι συνθήκες εξαφάνισης του, παραμένουν ένα μυστήριο. Όσο το πλοίο δεν εντοπιζόταν, τόσο πλήθυναν και οι θεωρίες σχετικά με τους λόγους της εξαφάνισης του. Μεταξύ των θεωριών περιλαμβάνονται η πειρατεία, η ανταρσία, η πολιτική δολοπλοκία, μέχρι και το λαθρεμπόριο επικίνδυνων και πολυτιμότερων προϊόντων από τα ναρκωτικά – όπως οπλισμός ή πυρηνικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες πληροφορίες, είχε υποβληθεί αίτημα για λύτρα ύψους $1,5 εκατομμυρίων, ενώ ακολούθησε και δεύτερη επίθεση εναντίον του πλοίου στα ανοικτά της Πορτογαλίας. Η κατάσταση είχε μάλιστα καταστεί ιδιαίτερα ανησυχητική, γεγονός που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες να ασχοληθεί με το όλο ζήτημα.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αεροναυτικές ομάδες έρευνας και διάσωσης από τουλάχιστον 20 χώρες, ενέτειναν τις προσπάθειες τους ώστε να εντοπίσουν το εξαφανισθέν πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στον Ατλαντικό ωκεανό. Η Ρωσία διέθεσε δύο πυρηνικά υποβρύχια και αρκετές φρεγάτες προς εντοπισμό του υπό σημαία της Μάλτας Arctic Sea, το οποίο ανήκει σε Φινλανδική ναυτιλιακή εταιρεία με Ρωσικές διασυνδέσεις. Το πλήρωμα του αποτελείται από 15 Ρώσους.

Ωστόσο το περασμένο Σαββατοκυρίακο, το Ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πλοίο στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, κοντά στο Πράσινο Ακρωτήριο. Παρά τις προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος και της σύλληψης των απαγωγέων, η Ρωσική κυβέρνηση δεν έχει δώσει οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες όσον αφορά τον τρόπο και τον λόγο για τους οποίους απήχθη. Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας προανήγγειλε μάλιστα ότι όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, θα αποκαλυφθούν αργότερα.

The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.