Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Οι κλιματικές αλλαγές απειλή κατά της ασφάλειας


Του John M. Broder

The New York Times


Ευρύ είναι το φάσμα των προκλήσεων που δημιουργεί για τον αμερικανικό στρατό το κλίμα της Γης, αφού πολλές σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ είναι τρωτές στις θύελλες και στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Η αεροπορική βάση της Φλόριδας ουσιαστικά καταστράφηκε από τον τυφώνα Άντριου το 1992, ενώ ο τυφώνας Ιβάν προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ναυτική βάση της Πενσακόλα το 2004. Οι επιτελείς του στρατού μελετούν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευτούν οι μεγάλες βάσεις του ναυτικού στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και στο Σαν Ντιέγκο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από τις ολέθριες καταιγίδες.

Μια άλλη ευάλωτη εγκατάσταση είναι αυτή στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό που χρησιμεύει ως βάση προσωπικού για τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και έχει χτιστεί λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Η τήξη των πάγων στην Αρκτική δημιουργεί επίσης προβλήματα για τον στρατό. Η συρρίκνωση της έκτασης των πάγων, που εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από λίγα χρόνια, ανοίγει μια θαλάσσια οδό που πρέπει να προστατευτεί και εκθέτει υποθαλάσσιες πηγές που ήδη αποτελούν αντικείμενο διεθνούς ανταγωνισμού. Η αρμόδια για το κλίμα αξιωματούχος του Πενταγώνου, κ. Ντόρι, η οποία κατείχε κορυφαίες θέσεις στο υπουργείο από την εποχή της διακυβέρνησης Κλίντον, περιέγραψε ότι τους τελευταίους μήνες συντελούνται «ριζικές αλλαγές» στον τρόπο σκέψης των στρατιωτικών σε ό,τι αφορά την αλλαγή του κλίματος. «Αυτά τα προβλήματα πρέπει τώρα να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν» στο πλαίσιο της στρατηγικής της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε η κ. Ντόρι. Το Συμβούλιο των Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών, που αναλαμβάνει έρευνες για λογαριασμό της κυβέρνησης, έκανε την πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εθνική ασφάλεια μόλις πέρυσι.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή του κλίματος από μόνη της μπορεί να έχει σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις σε όλον τον κόσμο και μπορεί να επιδεινώσει σειρά προβλημάτων, περιλαμβανομένων της φτώχειας, της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της αποδυνάμωσης των εθνικών κυβερνήσεων. Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης προειδοποίησαν ότι οι τυφώνες, η ξηρασία, η έλλειψη τροφίμων, που θα προκύψουν ενδεχομένως από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες, απειλούν να δημιουργήσουν πολυάριθμες εστίες ανθρωπιστικών κρίσεων. «Οι αποστολές που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων ενδέχεται να επιβάλουν υψηλούς φόρους στις μεταφορές του στρατού, πλήττοντας τη στρατιωτική ετοιμότητα», ανέφερε η έκθεση. «Θα πληρώσουμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο στρατηγός Αντονι Ζίνι, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, ο οποίος έγραψε πρόσφατα μια αναφορά για το κλίμα, με την ιδιότητα του μέλους του συμβουλευτικού σώματος CNA του στρατού αρμόδιου για το κλίμα και την ενέργεια, μιας ιδιωτικής ομάδας που διεξάγει έρευνες για το Ναυτικό. «Θα πληρώσουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σήμερα, ή θα πληρώσουμε το τίμημα αργότερα με στρατιωτικούς όρους», προειδοποίησε. «Και στο τίμημα αυτό θα περιληφθούν ανθρώπινες ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.