Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠ


Ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δ. Παπαγγελόπουλος

Η αναβάθμιση και μετεξέλιξη της ΕΥΠ και η χρήση της τεχνολογίας.-

Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Οι επιτυχίες της ΕΥΠ

Η πρόσφατη σύλληψη του μουσουλμάνου κατασκόπου στην Θράκη, ήρθε να επισφραγίσει με τον πλέον εμφανή τρόπο, το γεγονός πως η μετεξέλιξη της ΕΥΠ το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές επιτυχίες.

Συνήθως οι επιτυχίες των μυστικών υπηρεσιών, δεν γίνονται γνωστές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες, εμπλέκονται και άλλοι κρατικοί φορείς, σε υποθέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και τότε δημοσιοποιούνται εν μέρει, οι δράσεις της.

Της τελευταίας σημαντικής επιτυχίας της ΕΥΠ, προηγήθηκαν από τις αρχές του έτους, οι συλλήψεις Βουλγάρων υπηκόων για κατασκοπία στον ΄Εβρο, όπου συνολικά συνελήφθησαν 6 κατάσκοποι, εκ των οποίων και 2 στρατιωτικοί, οι οποίοι ενεργούσαν κατασκοπεία, για λογαριασμό της Τουρκίας. Επίσης, συνελήφθησαν Φιλανδοί δημοσιογράφοι στο «Δέλτα του ΄Εβρου» οι οποίοι προσχηματικά, δικαιολόγησαν την δράση τους, ως «έρευνα για την λαθρομετανάστευση».

Το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει λάβει μορφή «ασύμμετρης απειλής» στην Χώρα μας, δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα, προ ολίγου χρονικού διαστήματος, κατόπιν ερευνών της ΕΥΠ, οι οποίες και αξιοποιήθηκαν από τις διωκτικές αρχές.

Από τα ελάχιστα που έχουν γίνει γνωστά, αλλά κυρίως από την συμπεριφορά των «ανθρώπων» του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, φαίνεται πως η υπόθεση του συλληφθέντος νεαρού «φωτογράφου», είναι πολύ σοβαρότερη από όσο δείχνει...

Ο πανικός και η συμπεριφορά των «οργάνων» του Τουρκικού Προξενείου, αλλά και των λοιπών διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας στην Χώρα μας, καταδεικνύουν πως οι Τουρκικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, τόσο η ΜΙΤ, όσο και αυτές του Υπουργείου Εξωτερικών τους, αλλά και του Γενικού Επιτελείου της, δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα...

Το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, η ενδυνάμωσή της με έμψυχο υλικό, η τεχνολογική της αναβάθμιση, οι νέες εκπαιδευτικές της δραστηριότητες και δράσεις, έφεραν τα λίαν σημαντικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της Ελλάδος, από εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

Τα στελέχη της ΕΥΠ εν τέλει, απέδειξαν πως εάν η Ελληνική Πολιτεία, δείξει έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον της, για την Υπηρεσία, αυτή είναι ικανή να το αξιοποιήσει με πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα.

Από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις αρχές του έτους, εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα, πως η ΕΥΠ και τα στελέχη της, εκτελούν το καθήκον τους με αξιομνημόνευτο ζήλο και αυταπάρνηση. Υποθέσεις εντοπισμού-παρακολούθησης και σύλληψης κατασκόπων, δεν είναι καθόλου εύκολες...Είναι πολυσύνθετες και απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και σημαντικές ικανότητες, τις οποίες αποδεικτικά πλέον διαθέτουν με το παραπάνω τα στελέχη της ΕΥΠ.

Η εμπιστοσύνη του πολίτη στην ΕΥΠ

Μέσα στην γενικότερη κατήφεια, που κυριαρχεί στην Χώρα μας, λόγο της άσχημης τροπής των Εθνικών μας θεμάτων, της οικονομίας, της διαφθοράς και της απαξίωσης θεσμών και αξιών, το μόνο θετικό σημαντικό γεγονός, το οποίο ενισχύει το καταρρακωμένο ηθικό του Ελληνικού Λαού, είναι οι επιτυχίες της ΕΥΠ.

Τα τελευταία έτη, γίναμε μάρτυρες, απίστευτης μορφής και έντασης επιθέσεις εις βάρος της ΕΥΠ από μερίδα των ΜΜΕ της Χώρας. Γίνανε προσπάθειες, με πρωτοφανές πάθος, απαξίωσης της Υπηρεσίας από φορείς εντός και εκτός Ελλάδος...

Ενδεικτικά αναφέρω την υπόθεση της δήθεν «παρακολούθησης του Προεδρικού Μεγάρου» ενώ είναι γνωστό ότι σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται σημαντικός «στόχος» της Υπηρεσίας...

Επερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων, στερούμενες ουσιαστικού περιεχομένου, για έκνομης μορφής «συνακροάσεις» σε δημοσιογράφους και πολιτικούς, με αιτήσεις δημοσιοποίησης στοιχείων και δεδομένων, τα οποία λόγο του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ είναι αδύνατο και απαγορευτικό να δημοσιοποιηθούν.

Κάθε «δράση» ως συνήθως νομοτελειακά φέρει και «αντίδραση»...

Πότε η εμπάθεια και οι «αγκυλώσεις του παρελθόντος», πότε η υιοθέτηση κοσμοθεωριών, πότε η κομματική εμπάθεια και το συμφέρον, πότε οι επιδιώξεις «ξένων δυνάμεων», είχαν και συνεχίζουν να έχουν, ως αποτέλεσμα μια πληθώρα «προϊόντων» πάσης μορφής, με μοναδικό σκοπό της απαξίωση της ΕΥΠ.

Η προηγούμενη Διοίκηση της ΕΥΠ, της οποίας το λαμπρό έργο συνεχίζει και η παρούσα, δρομολόγησε την διαδραστική επικοινωνία με την Ελληνική Κοινωνία και τους Πολίτες της, μέσω της ιστοσελίδος της ΕΥΠ. Καθημερινά εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα αποστέλλονται στην ΕΥΠ, πάσης μορφής και προελεύσεως...Πέραν της αποστολής σημαντικών για την ασφάλεια της Χώρας πληροφοριών, καταγγελιών και κάθε είδους αξιοποιήσιμου «υλικού» εντός και εκτός Ελλάδος, το σημαντικότερο είναι, η επικοινωνία με τους ΄Ελληνες Πολίτες. Επίσης, η καθημερινή παράθεση της διεθνούς ειδησεογραφίας και το περιεχόμενό της, δίδουν στο κοινό μια έγκυρη και συγκεντρωμένη ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις.

Η Ηγεσία της ΕΥΠ, συμμετείχε σε «ανοιχτά συνέδρια» και κατέθεσε λίαν σημαντικές απόψεις για θέματα ασφαλείας και του αντικειμένου της. Η συμμετοχή της σε συνέδρια στο εξωτερικό με θέματα που την αφορούν, και οι διεθνείς της συνεργασίες, ακόμη και μέχρι τις μακρινές Ινδίες, θα φάνταζαν εξωπραγματικά γεγονότα, πριν δέκα έτη!

Οι «άγνωστες επιτυχίες» της ΕΥΠ, είναι πολύ σημαντικότερες από τις εμφανείς...

ΕΥΠ η μετεξέλιξη

Η ΕΥΠ μετεξελίσσεται καθημερινά σε μια σύγχρονη Υπηρεσία Πληροφοριών, την οποία σέβεται και εκτιμά η παγκόσμια κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Η επερχόμενη ανάληψη και άλλων δράσεων και καθηκόντων, όπως αυτών του «CERT» και του «Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Απειλών», απαιτεί νέες θυσίες και δράσεις από το προσωπικό και τα στελέχη της.

Πολύς λόγος έγινε και γίνεται για τις «νόμιμες συνακροάσεις» της οποίες όλως ατυχώς, πολλοί αποκαλούμε «υποκλοπές»..Ουδεμία νόμιμη και σύννομη επιχειρησιακή δράση προβλεπόμενη από τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις, θα πρέπει να περιγράφεται με ορισμούς και λέξεις, που συνήθως χαρακτηρίζουν παράνομες πράξεις νομικά κολάσιμες και καταδικαστέες. Θα πρέπει πλέον, όλοι μας να «εκσυγχρονίσουμε» την φρασεολογία μας, και να συμπορευτούμε με την πραγματικότητα με ενδιάθετο ρεαλισμό.

Δεν «υποκλέπτει η ΕΥΠ»...αυτή είναι μια παράνομη δραστηριότητα...η ΕΥΠ με εισαγγελική άδεια κάνει «νόμιμες συνακροάσεις» μέσο επισυνδέσεων και άλλων τεχνικών μέσων, με μοναδικό σκοπό την «τεχνική τεκμηρίωση», έρευνα και ανάλυση δεδομένων τα οποία αφορούν την ασφάλεια της Χώρας και των Πολιτών της.

Θα προστρέξουν και πάλι οι «συνήγοροι» και θα εφεύρουν χίλιες δυο αιτιάσεις επί της παραπάνω αναφοράς μου...Θα αντιπαρέλθω, λέγοντας τον εξής υποκειμενικό συλλογισμό μου... «Θα ήταν καλύτερα η ΕΥΠ και οι λοιπές Αρχές Ασφαλείας να στηρίζονταν αποκλειστικά σε πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους? Κάποτε μιλούσαμε όλοι μας για «ρουφιάνους της ΚΥΠ», «σκυλανθρώπους» και άλλα διάφορα...Πόσο μετρήσιμη είναι η αξιοπιστία μιας «ανθρώπινης πηγής» ειδικά όταν πρόκειται για υψίστης σημασίας εθνικά θέματα και θέματα ασφάλειας? Στα θέματα αυτά συνήθως είναι πολύ δύσκολη η «διασταύρωση πληροφοριών» και η προσπάθεια τεκμηρίωσης, είναι πολύ χρονοβόρα και ατέρμονη με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την αξιοποίηση της πληροφορίας, η οποία πιθανόν να είναι άχρηστη μετά το πέρας, έστω και ελαχίστου χρονικού διαστήματος...

Πόσοι συμπολίτες μας δεν αδικήθηκαν στο παρελθόν, από «καταγγελίες» και «πληροφορίες» που μετέδωσαν στην ΚΥΠ και τις λοιπές αρχές ασφαλείας, από αναξιόπιστες και εμπαθείς πηγές? Πιθανόν χιλιάδες...

Η «εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος» και «τεκμηρίωσης της πληροφορίας» είναι αποτέλεσμα, πολλαπλών παραγόντων και ενεργειών. Η «νόμιμη συνακρόαση» ενός υποτιθέμενου «στόχου» είναι ο σημαντικότερος παράγων, τάχιστης και ασφαλούς εξαγωγής συμπερασμάτων και πληροφοριών. Η «φυσική παρακολούθηση» η συλλογή πληροφοριών από τους «περιβάλλοντες χώρους και πηγές», συνεκτιμώνται πάντοτε και συμπληρώνουν την γενικότερη «εικόνα». Όμως το «πρωτογενές υλικό» των νομίμων συνακροάσεων, είναι το σημαντικότερο από όλα. Οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας, η πληθώρα των μέσων που υπάρχουν, η εύκολη πρόσβαση σε μέσα υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν για ορισμένους μέσα δράσης και επικοινωνίας, για παράνομες δραστηριότητες. Ο εντοπισμός τους και οι λήψη δεδομένων, δεν μπορεί να γίνει με συμβατικά μέσα. Η «ηλεκτρονική τεκμηρίωση», είτε ηχητική είτε των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνομιλιών αλλά και άλλων μέσων, αποτελεί πέραν των άλλων και «αυταπόδεικτο δεδομένο» για την ορθή «εκτίμηση και αξιολόγηση» των ήδη ληφθέντων πληροφοριών αλλά κυρίως της δράσης και της «εικόνας του στόχου».

Λαμβάνει τέλος πλέον η πιθανή «αδικία» εις βάρος διαφόρων συμπολιτών και άλλων ατόμων, αλλά και η παραπληροφόρηση η οποία είναι εξίσου σημαντική, όπως και οι πληροφορίες. Δεν θα αναφερθώ σε διάφορες μεθόδους και τεχνικές, οι οποίες «συμπληρώνουν» το όλο θέμα. Η «τεχνολογική συνδρομή» μέσα από νόμιμες διαδικασίες, επιφέρει σημαντικότατα και πολλαπλά οφέλη, τόσο για την ΕΥΠ στην συλλογή πληροφοριών, στην διασταύρωσή τους, αλλά κυρίως στον παράγοντα «εκτίμηση» ο οποίος μας αφορά όλους μας...

Θα τολμούσα να διατυπώσω την προωθημένη άποψη, πως τελικά το «νόμισμα έχει δύο όψεις»...Κυρίαρχοι οι θεσμοί για τα προσωπικά μας δεδομένα και τις ελευθερίες, σαφέστατα και ανελαστικά, και το απόρρητο των επικοινωνιών μας, το οποίο διασφαλίζεται, «συνταγματική επιταγή». Όμως με τους κάθε είδους επιβουλές κατά της ασφάλειας της Χώρας και των Ελλήνων πολιτών τι γίνεται? Εν τέλει, οι νόμιμες συνακροάσεις, μήπως διασφαλίζουν εμάς τους ιδίους από της οιασδήποτε μορφής απειλές εις βάρος μας και εις βάρος της Πατρίδος μας και από πιθανούς συκοφάντες και διεστραμμένους? Σαφέστατα το θέμα είναι πάρα πολύ ευαίσθητο, και έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία και τον ψυχισμό του καθενός μας, αλλά συμπερασματικά, προτιμότερο είναι να διασφαλίζεται το «άμεπτων» της προσωπικότητάς μας και η «αθωότητά μας», από το να περιέρχονται εις γνώσιν των αρχών ασφαλείας, οι καθημερινές μας ενασχολήσεις ακόμα και η ιδιωτική μας ζωή εν γένει...Που ουδέν ενδιαφέρον έχουν καθώς είναι εκτός αντικειμένου ενασχόλησης και έρευνας των εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας.

Ως ενεργοί πολίτες, θα πρέπει να αντιληφθούμε, πως παρήλθαν οι εποχές, όπου ζούσαμε σε ένα περιβάλλον σχετικής ασφάλειας. Οι σύγχρονες «απειλές» επιβάλουν έντονο προβληματισμό από όλους μας και περισυλλογή...

Ο Έλληνας Πολίτης, έχει απολέσει προ πολλού, την εμπιστοσύνη του στο διεφθαρμένο Ελληνικό Κράτος και τα όργανά του...Γιατί θα πρέπει να εμπιστεύεται την ΕΥΠ?

Σοβαρός ο προβληματισμός και ιδιαίτερα επίπονος...

Όμως ακόμη και στατιστικά να προσεγγίσουμε το θέμα, η ΕΥΠ είναι η Υπηρεσία που έχει απασχολήσει λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον, την κοινωνία μας, σχετικά με θέματα διαφθοράς. Τουλάχιστον τα τελευταία έτη, όπου επισταμένως ερεύνησα, δεν υπάρχει κανένα συμβάν, το οποίο να καταδεικνύει φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της ΕΥΠ, όπως αυτά που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν ευρύτερα στον δημόσιο τομέα. ΄Ενα μεμονωμένο γεγονός, της σύλληψης ενός φερόμενου ως υπαλλήλου στο βοηθητικό προσωπικό της ΕΥΠ , το οποίο είχε στην κατοχή του μικροποσότητα ναρκωτικών, δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιώσουμε το γεγονός.

Η απρεπής συμπεριφορά της εκάστοτε «κυβερνώσας» πολιτικής παράταξης, προς την ΕΥΠ εδώ και δεκαετίες, είναι η αιτία που η Ελληνική Κοινωνία, απώλεσε την εμπιστοσύνη της. ΄Ολοι μας, άλλος λίγο άλλος πολύ, γνωρίζει περιστατικά, κατά τα οποία η ΕΥΠ χρησιμοποιήθηκε για κομματικούς λόγους. ΄Εχουμε γίνει μάρτυρες, πολλών περιστατικών, κατά οποία, η πολιτική καθεστηκυία τάξη, μετέθεσε βαρύτατες ευθύνες της και λάθη στην ΕΥΠ, αποκλειστικά για το κομματικό της όφελος.

Το ζητούμενο είναι, εν τέλει, τι είδους Μυστικές Υπηρεσίες επιθυμεί η Πολιτεία...

Μετεξέλιξη και τεχνολογική αναβάθμιση

Στην ΕΥΠ τοποθετήθηκε Εισαγγελικός Δικαστικός Λειτουργός, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τις εγκρίσεις των «συνακροάσεων» κατόπιν αιτήσεων των αρμοδίων επιχειρησιακών κλάδων της ΕΥΠ. Επίσης, η ΕΥΠ υπόκειται σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις δράσεις της, από την αρμόδια διακομματική επιτροπή ελέγχου.

Εν προκειμένω, θα πρέπει να υπάρχει «σύμπραξη παραγόντων», για να μπορέσει η ΕΥΠ να «παρανομήσει»... Γεγονός μάλλον αδύνατο, παρά τις όποιες φωνασκίες «ορισμένων» για κομματικούς και «άλλους» λόγους.

Η αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ έχει αυξηθεί δραματικά, μετά την απόκτηση των νέων υπερσύγχρονων συστημάτων «νόμιμης συνακρόασης».

Οι ΄Ελληνες πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούμε, τις αναγκαιότητες που επιβάλουν την χρήση των συστημάτων αυτών, καθώς συμβάλλουν τα μέγιστα στην ασφάλειά μας και την ασφάλεια της ΄Αμυνας της Χώρας.

Δεν έχουμε μόνο «ανθρώπινα δικαιώματα» ως Πολίτες...έχουμε και «υποχρεώσεις»...

΄Εχουμε και «εθνικές υποχρεώσεις» που πηγάζουν από τα «Εθνικά μας δικαιώματα».

Για να ζούμε σ΄ένα περιβάλλον ειρήνης και ευημερίας, θα πρέπει να ζούμε «ασφαλώς».

Η διασφάλιση της Κοινωνικής και Εθνικής ειρήνης και ευημερίας, είναι αποτέλεσμα πολλών και σύνθετων παραγόντων, μεταξύ αυτών και η χρήση των συστημάτων νόμιμης συνακρόασης που διαθέτει η ΕΥΠ.

΄Ολοι μας θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα από άλλη «οπτική γωνία» από αυτήν που έχουμε συνηθίσει και παγίως διαμορφώνετε από τα ΜΜΕ.

Θα πρέπει να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη την ΕΥΠ και τα στελέχη της και να αναλογιστούμε την ανελαστική αναγκαιότητα της ύπαρξης και χρήσης των συστημάτων αυτών, τα οποία όσο κι αν νομίζουμε πως περιορίζουν τα «δικαιώματά μας και την ατομικότητά μας», στην ουσία την διασφαλίζουν.

Επιλεγόμενα-Προτάσεις

Η ΕΥΠ θα πρέπει να προσχωρήσει με τάχιστα βήματα στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της σε όλα τα επίπεδα. Η ΕΥΠ θα πρέπει να προβεί και η ίδια σε «κινήσεις» οι οποίες θα δώσουν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θα βοηθήσουν τον ΄Ελληνα Πολίτη να την εμπιστευθεί.

Ο ΄Ελληνας «φύσει και τρόπω» δύσπιστος και δύστροπος, δύσκολα θα αποδεχθεί πως δεν αποτελεί «στόχο» για παρακολούθηση, άσχετα εάν με αντικειμενικά κριτήρια, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση...

Η ΕΥΠ θα πρέπει να παραδειγματιστεί, από τις σύγχρονες μυστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών, και να εκμεταλλευθεί, δοκιμασμένες πρακτικές και τακτικές τους, οι οποίες από την μια θα την διασφαλίσουν πλήρως εσωτερικά και από την άλλη, θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ο ΄Ελληνας πολίτης να την εμπιστευθεί.

Η ΕΥΠ θα πρέπει να εξοπλιστεί και με συστήματα «ανίχνευσης ψεύδους» τους γνωστούς «πολύγραφους», τόσο για τους εσωτερικούς ελέγχους ασφαλείας της, όσο και για την αξιοπιστία των «πηγών» της.

Τα συστήματα «ανίχνευσης ψεύδους» κοστίζουν λίγο πάνω από 3.000 ευρώ και η σύγχρονη τεχνολογία, έχει προχωρήσει πάρα πολύ στον τομέα αυτό.

Όταν ο ΄Ελληνας Πολίτης, γνωρίζει πως τα στελέχη της ΕΥΠ υπόκεινται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε «τεστ ανίχνευσης ψεύδους» θα μπορεί να γνωρίζει, εάν η ΕΥΠ «παρανόμησε» ή αντί για «νόμιμες συνακροάσεις» προέβη σε «παράνομες υποκλοπές».

Οι περισσότερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά, για τον έλεγχο των στελεχών τους για λόγους ασφαλείας. Μια φορά τον χρόνο, ή μια φορά κάθε δύο χρόνια, εκπαιδευμένα στελέχη στον τομέα αυτό, περνάνε από τα τεστ τα στελέχη τους, κατά κύριο λόγο, για να ελέγχουν την νομιμοφροσύνη τους, εάν έχουν «διαφθαρεί», εάν έχουν «συνεργαστεί με τον εχθρό» κλπ.

Πολλές μυστικές υπηρεσίες, μόλις τα στελέχη τους επιστρέψουν από μια θητεία στο εξωτερικό, αμέσως τα υποβάλλουν σε πολλαπλές διαδικασίες «πολυγράφου», για να διαπιστώσουν, εάν το στέλεχος δεν ελέγχεται από ξένες υπηρεσίες με τις οποίες μπορεί να ήρθε σε επαφή, εάν δεν καταχράστηκε χρήματα τα οποία διατέθηκαν για μυστική δράση, εάν οι αναφορές του δεν ήταν «εικονικές» αλλά «πραγματικές» κλπ.

Είναι γνωστό διεθνώς, πως οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και οι μυστικές τους υπηρεσίες, κατά καιρούς συλλαμβάνουν στελέχη τους, τα οποία «άλλαξαν στρατόπεδο» κατά την διάρκεια της θητείας τους, αποκλειστικά συνήθως βασιζόμενοι στα αποτελέσματα του «ανιχνευτή ψεύδους».

Όλο το δυναμικό πολλών ξένων μυστικών υπηρεσιών, κατά την πρόσληψή του υπογράφει υπεύθυνη δήλωση αποδοχής υποβολής στα τεστ πολυγράφου.

Πολλές αρχές ασφαλείας πολλών χωρών, χρησιμοποιούν τον «ανιχνευτή ψεύδους» για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους τους.

Στον επιχειρησιακό τομέα, η ΕΥΠ, θα πρέπει να ακολουθήσει την πάγια «στρατηγική διασφάλισης-αξιοπιστίας» πολλών άλλων μυστικών υπηρεσιών. Όταν υπάρχει μια «πηγή πληροφοριών» η οποία και παρέχει σημαντικές πληροφορίες, ειδικά όταν αφορούν αυτές υψίστης σημασίας εθνικά συμφέροντα, θα πρέπει να ελέγχεται. Θα πρέπει να περνά τα τεστ «ανίχνευσης ψεύδους» για τον έλεγχο της αξιοπιστίας της. Να ελέγχεται εάν πιθανόν μεταδίδει «πλαστές πληροφορίες», ένα είναι «διπλός πράκτορας», εάν οι πληροφορίες που μετέδωσε προέρχονται από τους φορείς που έχει δηλώσει και δεν είναι προϊόντα φαντασίας ή παραπληροφόρησης. Η παραπληροφόρηση του «εχθρού» είναι εξίσου σημαντική με την «πληροφόρηση γι΄αυτόν» και την κατασκοπεία.

Η «τεχνολογική υποστήριξη» για τον έλεγχο των «πηγών πληροφοριών» και την αξιοπιστία τους, είναι επιβεβλημένη και ευκόλως εννοούμενη νομίζω...

Επίσης, η χρήση της «τεχνολογίας» για θέματα ασφαλείας, σε ότι αφορά τα στελέχη μιας μυστικής υπηρεσίας είναι επιβεβλημένη...

Εν προκειμένω και στην παράμετρο των «νομίμων συνακροάσεων». Να ελέγχεται εάν τα αρμόδια όργανα και στελέχη, παρέκκλιναν της νομίμου οδού. Εάν ο ΄Ελληνας πολίτης γνωρίζει πως υπόκεινται σε τέτοιου είδους εξονυχιστικούς ελέγχους τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών (αλλά και των λοιπών αρχών ασφαλείας) για το εάν εκτελούν τα καθήκοντά τους, ευόρκως, και δεν είναι «ενεργούμενα ξένων», διεφθαρμένα, κλπ, θα έχει εμπιστοσύνη στις αρχές αυτές και δεν θα κυριαρχεί η αμφιβολία και η κάθε είδους παραπληροφόρηση...

Στις παραμέτρους ελέγχου ασφαλείας, στις οποίες και υπόκεινται τα στελέχη της ΕΥΠ, θα πρέπει να προστεθεί και αυτός ο «παράγων» της ανίχνευσης ψεύδους με τεχνικά μέσα. Μαζί με τις υπόλοιπες μεθόδους ασφαλείας, θα διασφαλίσουν κυρίως το «εσωτερικό» της ΕΥΠ και θα σταματήσουν τα κάθε είδους «παπαγαλάκια» να ομιλούν για μια ΕΥΠ «διεφθαρμένη από ξένες δυνάμεις», και όλα όσα τραγελαφικά ακούμε εις βάρος της...

Θα πρέπει να είναι απαίτηση των ίδιων των στελεχών της ΕΥΠ η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών αυτών και ο έλεγχος τους με τεχνικά μέσα, για την ακεραιότητά τους κλπ.

Επίσης, σημαντικότατος παράγων ο έλεγχος των «πηγών» και της αξιοπιστίας τους.

Δυστυχώς οι εκάστοτε Πολιτικές ηγεσίες της ΕΥΠ, ποτέ δεν εισηγήθηκαν το «μέτρο» αυτό...Είτε γιατί δεν γνωρίζουν, που οφείλουν να γνωρίζουν και υποχρεούνται, είτε γιατί το «μέτρο» αυτό θα σταθεί «εμπόδιο» στις επιδιώξεις τους, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...

Τα τελευταία χρόνια πέρασαν από την ΕΥΠ σημαντικοί Διοικητές, όπως ο κ. Π. Αποστολίδης και ο κ. Ι. Κοραντής. Βοήθησαν πάρα πολύ στην αναβάθμιση και την μετεξέλιξη της ΕΥΠ .

Αλλά «αναβάθμιση και μετεξέλιξη» χωρίς την ενσωμάτωση και χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, δεν γίνεται...

Ελπίζουμε μετά την ενσωμάτωση των υψηλής τεχνολογίας συστημάτων η ΕΥΠ να συνεχίσει την «επέκτασή» τους και άλλων συστημάτων, μεταξύ αυτών και του «ανιχνευτή ψεύδους».

Είναι αυτονόητος ο βαθμός αναβάθμισης της ΕΥΠ με την χρήση τέτοιων συστημάτων, των οποίων το κόστος είναι ελάχιστο, και πολλαπλάσιο του αποτελέσματος.

Ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, με την ιδιότητα και του Δικαστικού λειτουργού το σθένος και τις γνώσεις που τον διακρίνουν, αποτελεί ισχυρότατο παράγοντα διασφάλισης της νομιμότητας των αρμοδιοτήτων και της δράσης της ΕΥΠ.

Ελπίζουμε πως πέραν των όσων άλλων, θα δώσει το δικό του «στίγμα» στην ΕΥΠ και θα βάλει την δική του «υπογραφή» στην αναβάθμισή της και την μετεξέλιξή της.

Η συνεχής αναβάθμιση και μετεξέλιξη της ΕΥΠ επιβάλει την εισαγωγή και των συστημάτων ανίχνευσης ψεύδους για πολλούς λόγους, τους οποίους ο νέος Διοικητής γνωρίζει και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα μας, μιας και στην θητεία του και τα σοβαρά περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει, (μεταξύ αυτών της κατασκοπίας και της τρομοκρατίας), γνωρίζει τα θετικά αποτελέσματα, μιας νέας καινοτόμου δράσης, με την χρήση της τεχνολογίας.

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί πράγματι να εχει αναβαθμισθεί η ΕΥΠ αλλά εγώ όσα χρόνια και να περάσουν ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ την απέραντη λύπη που ενοιωσα σαν Ελληνας οταν πριν αρκετά χρόνια ( 10-15 ) ισως οπου πράκτορες απο το κλιμάκιο Εβρου ειχαν βγει στην τηλεόραση κατηγορώντας οι μεν τους δε λογω πολιτικών πεποιθήσεων.Ναι σωστά καταλάβατε ειχαν κοντραριστεί οι ΝουΔούληδες με τους Πασόκους.
    Πως είπατε;;;;;
    Α.J.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.