Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Το ΝΑΤΟ διατηρεί πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία


Nικόλας Ζαννέττος
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Vatan, οι ΗΠΑ διατηρούν στη ναυτική βάση του Incirlik 70 πυρηνικές βόμβες τύπου B-61-12.Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που προκύπτουν από έκθεση του Robert S. Norris και του Hans M. Kristensen και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα “Atomic Scientists Bulletin" και οι οποίες αποκαλύπτουν την απογραφή πυρηνικών όπλων του Αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών έχει μειωθεί κατά 20 αφού μέχρι το 2001 που έγινε η τελευταία απογραφή ήταν 90.

Δέκα με είκοσι από τις 70 πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται στο Incirlik σχεδιάστηκαν για να μπορούν να εφαρμοστούν και να πυροδοτηθούν από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με την έκθεση.

Συγκεκριμένα η 142η μοίρα βομβαρδιστικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με το ψευδώνυμο «Gazelles”, έχει αναλάβει την μεταφορά των βομβών αυτών. Η μοίρα αποτελείται από μαχητικά τύπου F-16A/B.

Η Τουρκική κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα των Αμερικανών για κάθοδο περισσότερων αμερικανικών μαχητικών ώστε να μπορούν άμεσα να φεύγουν με τις βόμβες για να εκτελέσουν αποστολές. Έτσι τα Αμερικανικά αεροσκάφη πρέπει να έρχονται από άλλες βάσεις να εφοδιάζονται με τις βόμβες πριν από κάθε αποστολή.

Αυτή η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ με δυνατότητα να κουβαλούν πυρηνικές βόμβες, να βρίσκονται στη συγκεκριμένη βάση, αποτελεί δύσκολη υπόθεση για τις βάσεις του ΝΑΤΟ.
http://www.sigmalive.com/news/international/443275

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.