Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Pacific Crucible: War at Sea in the Pacific, 1941 – 42



Ian W. Toll
Pacific Crucible: War at Sea in the Pacific, 1941 – 42
W. W. Norton, 2011

Του Michael Beschelos
The New York Times Book Review


Κατά τις περιόδους στη διάρκεια των μηνών, αλλά και μετά από την ιαπωνική επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου του 1941, κάποιος θα μπορούσε να δει έναν ψηλό, αριστοκράτη Αμερικανό, που όμως μιλούσε πολύ καλά την γλώσσα των Ιαπώνων, να φοράει κόκκινες παντόφλες, ακριβά σακάκια, να καπνίζει πίπα, να μουρμουρά μόνος του στην κρεβατοκάμαρα, πίσω από μια πόρτα υπογείου στο Pearl Harbor στη Χαβάη: Θα επρόκειτο για τον Joseph Rochefort, που ήταν ο ηγέτης του «σταθμού Hypo» - της γρήγορα ανεπτυγμένης ομάδας των αναλυτών που απασχολούνταν 22 ώρες την ημέρα, μεταξύ των εργατών που τύλιγαν καραμέλες και φωτογραφιών γυμνών κοριτσιών, και προσπαθούσαν να σπάσουν το JN-25-B, τον πολύ σημαντικό κώδικα-πολέμου της Ιαπωνίας.

Στο Pearl Harbor βρισκόταν αγκυροβολημένος ο στόλος του Ειρηνικού των ΗΠΑ πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 εξαπολύθηκε ιαπωνική αεροπορική επίθεση στον αμερικανικό στόλο που βρισκόταν εκεί, με μεγάλες απώλειες για τις ΗΠΑ (με ζημιές σε πολλά πλοία και περίπου 2.400 νεκρούς) και αυτό το γεγονός έθεσε τέλος στην εσωστρέφεια και ουδετερότητα των ΗΠΑ. Την επόμενη μέρα κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου εναντίον της Γερμανίας και της Ιταλίας. Αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι Ιάπωνες κατέλαβαν την νήσο Γουαίηκ, την νήσο Γκουάμ και το Χονγκ Κονγκ.

Ένας από τους πιο έμπιστους συναδέλφους Rochefort, ο υπολοχαγός Thomas Dyer, αστειεύτηκε ότι ο γραμματέας Heλει στο ρητό ότι «οι κύριοι δεν διάβαζαν ο ένας την ταχυδρομική αλληλογραφία του άλλου, επειδή κανένας δεν μπορούσε να μας κατηγορήσει ότι είμαστε κύριοι». Ο Dyer παρατήρησε επίσης ότι η αίσθηση του σπασίματος ενός ιαπωνικού κώδικα ήταν «λίγο πολύ η ίδια» με έναν σεξουαλικό οργασμό. Όσον αφορά τον Rochefort, δήλωσε φανερά την κρυπτολογική ανάλυση της περιφρόνησης του για τον λόγο ότι περιόρισε την προσωπική ζωή του και του προκάλεσε έλκος.

Οι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό, Rochefort και το Dyer, έκαναν αμφισβητήσιμα τόσα πολλά για να κερδίσουν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στον Ειρηνικό όσα και οι περισσότεροι αναγνωρίσιμοι ναύαρχοι και στρατηγοί του αμερικανικού στρατού. Το βιβλίο «Pacific Crucible: War at Sea in the Pacific» του συγγραφέα Ian W. Toll αποτελεί μία χρήσιμη και επιμελή ιστορία των πρώτων επτά μηνών του Πολέμου του Ειρηνικού, ενώ στρέφει την προσοχή των αναγνωστών σε πολλούς τέτοιους κεντρικούς πρωταγωνιστές του πολέμου, οι οποίοι, καθώς κινούμαστε περαιτέρω και πιο μακριά από την περίοδο αυτή, έχουν συρρικνωθεί και τους βλέπουμε σχεδόν σαν κουκίδες στους καθρέφτες πίσω μας. Όπως έδειξε ο συγγραφέας στο λεπτό πρώτο βιβλίο του, «Six Frigates» για τα πρώτα στάδια του Ηνωμένου Ναυτικού, ο Toll έχει μια μανία με τις λεπτομέρειες στο αφήγημα του για την στρατιωτική σύγκρουση και για το πως παρουσιάζει το πορτρέτο των βασικών προσωπικοτήτων, υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων του στρατού. Σε αυτό το βιβλίο, η προσπάθειά του να παρέχει την ιστορική αναγνώριση όπου είναι οφειλόμενη, επεκτείνεται στο θέμα του ίδιου του Πολέμου του Ειρηνικού, ο οποίος πάρα πολύ συχνά έχει σκιαστεί από τον αγώνα κατά του Hitler και του Mussolini στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.