Συνέχεια στην παράδοση των συνεδρίων των τούρκων πρεσβευτών, που ξεκίνησε επί του προκατόχου του Αλί Μπαμπατζάν, έδωσε και φέτος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η σημασία της ιστορίας και της οικονομίας στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας εξετάστηκε λεπτομερώς κατά τις πρώτες μέρες του συνεδρίου.
Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε τις εργασίες του το Συνέδριο Πρεσβευτών, το οποίο διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το εν λόγω συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο πόλεις της Τουρκίας: την Άγκυρα και την Αδριανούπολη. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «Οι βασικοί πυλώνες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: οι δημοκρατικές αρχές και το εθνικό συμφέρον». Οι κυριότερες συζητήσεις της συνόδου θα επικεντρωθούν, δηλαδή, στη στάση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη διεθνή σκηνή υπό το φως των δημοκρατικών αρχών, που έχουν έρθει στο προσκήνιο μετά την «Αραβική Άνοιξη» και την παγκόσμια οικονομική κρίση, και τον τρόπο με τον οποίο θα προασπίσει η Άγκυρα το τουρκικό εθνικό συμφέρον.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Α. Νταβούτογλου τόνισε ότι οι πολιτικές παγκόσμιας κλίμακας που σχεδιάζει να ακολουθήσει η χώρα του έως το 2023, θα έχουν στόχο την ενοποίηση του χώρου των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας κ.λπ. Στην αντίληψη του τούρκου υπουργού, η ενοποίηση αυτή, που παραπέμπει αναπόφευκτα στο Νέο-Οθωμανισμό, θα γίνει με «ειρηνικό τρόπο». Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να διασκεδάσει τις υποψίες φρόντισε να προσθέσει τη φράση «εκ βαθέων, δίχως να έχει κάποιος το πάνω χέρι, δίχως αλαζονείες, για ένα ειρηνικό μέλλον». Ο Νταβούτογλου ισχυρίζεται ότι, έτσι θα καταστεί εφικτή η «επιστροφή» της Άγκυρας στα Βαλκάνια έπειτα από απουσία ενός αιώνα! Οι βασικοί άξονες της πολιτικής που σχεδιάζει ο τούρκος υπουργός, όμως, αποκαλύφθηκαν από τα πρώτα κιόλας πάνελ συζητήσεων. Η Ιστορία και η οικονομία αποτελούν βασικά εργαλεία στη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Νταβούτογλου, ώστε να καταστεί η Τουρκία παγκόσμιος παίκτης.
Στο συνέδριο ήταν καλεσμένη, όπως συνέβη πέρσι με τον έλληνα πρωθυπουργό, η Πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Micheline Calmy-Rey. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την παρουσία της κ. Calmy-Rey για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της εναντίον του γάλλου Προέδρου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες, υπενθυμίζουμε, είχε στηρίξει νομοσχέδιο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση που σχετίζονταν με τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915. Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η κ. Calmy-Rey πριν από λίγες μέρες, στις 23 Δεκεμβρίου, συνέβαλε με αποφασιστικό τρόπο, όπως και το 2003, στην αποτροπή παρόμοιας προσπάθειας που εκδηλώθηκε στους κόλπους της ελβετικής Εθνοσυνέλευσης. Ο ισλαμιστής υπουργός τόνισε ακόμη ότι η μεγαλύτερη υποστήριξη στην ιδέα σύστασης Κοινής Επιτροπής Ιστορίας, η οποία θα απαρτίζεται από τούρκους και αρμένιους ιστορικούς και θα «εξετάσει» την επίμαχη ιστορική περίοδο, προήλθε από την Ελβετία, στα εδάφη της οποίας ολοκληρώθηκαν και οι συζητήσεις που κατέληξαν στην υπογραφή των πρωτοκόλλων το 2009. Ο Νταβούτογλου επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία θα πρέπει να μιμηθεί την Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι τα Κοινοβούλια και οι πολιτικοί θα πρέπει να απέχουν από την καταγραφή της Ιστορίας, η οποία θα πρέπει να αφεθεί αποκλειστικά στους ιστορικούς, ερχόμενος σε πλήρη αντίφαση με όσα κάνει στην πράξη η κυβέρνησή του! Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ, πιστή στην κεμαλική παράδοση όσον αφορά το θέμα της γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών λαών της Μικράς Ασίας, συνεχίζει να παρεμβαίνει, αρνούμενη με πάθος τη γενοκτονία, και να παρεμποδίζει τις έρευνες γύρω από αυτό το θέμα. Επιπλέον, πολλαπλασιάζει τις πολιτικές τις παρεμβάσεις στα παγκόσμια κέντρα εξουσίας, ώστε να μη λάβει διεθνή διάσταση το θέμα. Έτσι, ίσως εξηγείται καλύτερα η προσπάθεια που καταβάλλεται από ορισμένους κύκλους να ξαναγράψουν την ιστορία των Βαλκανίων, προφανώς για να είναι απολύτως σύμφωνη με τα σχέδια της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον ισλαμιστή υπουργό στο Συνέδριο ήταν η νέα σημασία που αποκτά η οικονομία ως συντελεστής ισχύος στις μέρες μας. Ο Νταβούτογλου αναγνώρισε ότι η ισχύς στις μέρες έχει πάψει να βασίζεται αποκλειστικά στη στρατιωτική και πολιτική ισχύ και ότι η οικονομική ισχύς παίζει μεγαλύτερη σημασία στον καθορισμό των ισχυρών κρατών. Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία κατέχει τη 10η θέση στην παγκόσμια οικονομία και ότι, εάν θέλει να διατηρήσει την νε λόγω θέση, θα πρέπει να ανταγωνιστεί χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία κ.ο.κ., οι οποίες είναι δεκαπλάσιες απ' αυτήν. Συνεπώς συνέστησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι τούρκοι επιχειρηματίες να αποκτήσουν δεκαπλάσια αγορά απ' αυτήν της Τουρκίας. Ο εν λόγω στόχος, θεώρησε ο Νταβούτογλου, είναι εφικτός, καθότι η Τουρκία κατ' αρχάς διαθέτει μια «πολιτισμική γεωγραφία» ευρύτερη των εδαφών που κατέχει, ενώ η «οικονομική της γεωγραφία» είναι ευρύτερη απ' εκείνη της «πολιτισμικής της γεωγραφίας». Κατά δεύτερον, οι τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, χαίρουν της αμέριμνης υποστήριξης των πρεσβευτών και των τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό, έτσι ώστε η Τουρκία να διατηρήσει την προνομιακή αυτή θέση στην παγκόσμια οικονομία. Ο ισλαμιστής υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι οι τούρκοι επιχειρηματίες θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική και να προσπαθήσουν να αλλάξουν την υφή των εμπορικών συναλλαγών με τη Δύση, αυξάνοντας τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων προς αυτές. Έτσι, σημειώνει ο Νταβούτογλου, «η σχέση εξάρτησης με τους εν λόγω εταίρους θα εξισορροπηθεί, επιτρέποντας αργότερα ακόμη και την αντιστροφή αυτής της σχέσης». («Χουριέτ», 27/12/2011) Τόσο η έννοια της «οικονομικής γεωγραφίας», που υιοθετεί ο Νταβούτογλου, όσο και η υφή των εμπορικών συναλλαγών που επιθυμεί να αποκτήσουν οι τούρκοι επιχειρηματίες παραπέμπουν στη γεωπολιτική έννοια των «ζωνών επιρροής», οι οποίες εφαρμόστηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα με τις γνωστές συνέπειες έως τα μέσα του περασμένου αιώνα. Εξάλλου, θα πρέπει να τονίσουμε την αναθεωρητική τάση και στις εμπορικές σχέσεις της χώρας, που διακρίνεται στην προσέγγιση του Νταβούτογλου, μιας και ο ίδιος δίνει προφανώς μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική ισχύ. Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η αναφορά του στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο, σχέση στενής συνεργασίας, που εκφράστηκε για πρώτη φορά από δημόσια χείλη. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τόσο τη θέση που κατέχουν οι εμπορικές συναλλαγές όσο και τον ρόλο των τούρκων διπλωματών και επιχειρηματιών στα σχέδια του τούρκου υπουργού για την ανάπτυξη σχέσεων με τις χώρες των Βαλκανίων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ακαδημαϊκός και υπουργός της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, Α. Νταβούτογλου, προωθεί μία στρατηγική εξάπλωσης της χώρας του στις περιοχές που την περιβάλλουν, έχοντας στη διάθεσή του ως βασικά εργαλεία την ιστορία και την οικονομία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται -αλλά και ομολογεί- τα δύο εν λόγω στοιχεία προδίδουν τις βαθύτερες ηγεμονικές του βλέψεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο κ.ο.κ., που απορρέουν από την εμμονή του να επανέλθει η Τουρκία στο παγκόσμιο σκηνικό ως η πάλαι ποτέ κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
Το Παρόν της Κυριακής - 1/1/2012
http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com/2012/01/4.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.