A. P., Reuters, AFP
KAMΠΟΥΛ. Ενισχύοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων περί ουσιαστικής προόδου στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, οι τελευταίοι ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση του Κατάρ για την ίδρυση του πρώτου τους πολιτικού γραφείου στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, δυτικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «σημαντικό βήμα» στην κατεύθυνση της αίσιας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά της, η αφγανική κυβέρνηση είχε ήδη προ δύο εβδομάδων προαναγγείλει ότι θα αποδεχόταν ένα πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν, κατά προτίμηση στη Σαουδική Αραβία ή στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι καμία ξένη δύναμη δεν θα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις δίχως τη συναίνεσή της.
«Είμαστε πλέον έτοιμοι να ιδρύσουμε το πρώτο μας πολιτικό γραφείο εκτός Αφγανιστάν προκειμένου να έρθουμε σε συνεννόηση με τη διεθνή κοινότητα και σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση του Κατάρ», τονίζεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ. Ο κ. Μουτζαχίντ δεν παρέλειψε να θέσει και ζήτημα απελευθέρωσης των Αφγανών κρατουμένων που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Λευκός Οίκος δεν συζητάει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης μαχητών των Ταλιμπάν, αλλά είναι διατεθειμένος να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταφορά ορισμένων εξ αυτών από το Γκουαντάναμο σε φυλακή του Αφγανιστάν. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «έπειτα από δέκα μήνες, οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν έχουν φτάσει σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και πως «σύντομα θα φανεί αν βρισκόμαστε κοντά στην αίσια ολοκλήρωσή τους». Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν διεξάγονταν μέσω διαμεσολαβητών, η ταυτότητα των οποίων ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2010, η δολοφονία του επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της αφγανικής κυβέρνησης από έναν άνδρα, ο οποίος είχε γίνει αποδεκτός ως αντιπρόσωπος των Ταλιμπάν, είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. Ο πρόεδρος Καρζάι, μάλιστα, είχε τότε απειλήσει να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν.
Από την πλευρά του, ανώτατο στέλεχος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ειρήνη, του Σώματος που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν για λογαριασμό της αφγανικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε την εξέλιξη «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον Αρσάλα Ραχμανί, «είναι σημαντικό για τους Ταλιμπάν να διαπραγματεύονται απευθείας με τη διεθνή κοινότητα και δη με τους Αμερικανούς». Κατά τον κ. Ραχμανί, η απόφαση για την ίδρυση πολιτικού γραφείου αποτελεί ξεκάθαρα «κίνηση καλής θέλησης και ως τέτοια η αφγανική κυβέρνηση την υποδέχεται με ικανοποίηση».
Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν του Πακιστάν φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη μεταξύ τους αιματοχυσία. Πηγές προσκείμενες στους Ταλιμπάν άφηναν να διαρρεύσει ότι οι σχέσεις του αρχηγού των Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) Χακιμουλά Μεχσούντ και του υπαρχηγού του Ουαλί Ουρ Ρεχμάν είναι πλέον κάκιστες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα διαμεσολαβούν για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο ανδρών. Εντούτοις, ο Ρεχμάν φέρεται να έχει διατάξει τη δολοφονία του Μεχσούντ διότι διαφωνεί ριζικά με την πολιτική της ταύτισης με την Αλ Κάιντα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.