Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετ. βουλής των Κοινοτήτων δημοσιοποίησε την έκθεσή της με τίτλο « Οι Σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας και ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας».
Η έκθεση βρίσκει ότι καλά κάνει η βρετανική κυβέρνηση και συνεχίζει να υποστηρίζει την τουρκική ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, νοουμένου και η Τουρκία ανταποκρίνεται στα κριτήρια για ένταξη και υπό τον όρο ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιβάλλει περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση από την Τουρκία προς το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Η έκθεση φανερώνει πως η Βρετανία φοβάται την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων προς το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι και γίνει μέλος η Τουρκία της Ε.Ε.
(Υπενθυμίζω εδώ ότι πριν λίγο καιρό αναφορά στο θέμα αυτό έκανε άλλη έκθεση του υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας).
Η έκθεση αποφαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι όμηρος της διένεξης στην Κύπρο. Η λέξη που χρησιμοποιεί η επιτροπή είναι ενδεικτικά "dispute" διένεξη και όχι τουρκική εισβολή και κατοχή. Οι συγγραφείς βρίσκουν ότι η στασιμότητα αυτή είναι ατυχής σε μια περίοδο όπου η δημοκρατία στην Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Η στασιμότητα γράφουν, εμποδίζει την Ευρωπαική Ένωση και την Τουρκία από το να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα πιο δύσκολα θέματα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η έκθεση υπογραμμίζει την συνεχή υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης προς την τουρκική ενταξιακή πορεία η οποία χαρακτηρίζεται ως δυνατή βάση για την καλυτέρευση των βρετανο-τουρκικών διμερών σχέσεων και ότι καλά κάνει και προσπαθεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις αυτές με την Τουρκία ως μία «στρατηγική συνέταιρος» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση εισηγείται παράλληλα στο Φόρειν ΄Οφις να καλυτερεύσει την διαδικασία βίζας προς Τούρκους πολίτες για επισκέψεις, οι περιορισμοί της οποίας υπονομεύουν την πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει σε ένα «στρατηγικό συνεταιρισμό» με την Τουρκία.
Η επιτροπή εισηγείται στη βρετανική κυβέρνηση να προσφέρει κάθε βοήθεια στον γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον ειδικό σύμβουλο του Ντάουνερ για να εξασφαλιστεί λύση στα μέσα του 2012 (δηλαδή όπως απαιτούν οι Τούρκοι μέχρι την 1η Ιουλίου). Επιπλέον η επιτροπή εισηγείται ότι αν δεν βρεθεί λύση ως το τέλος του 2012 και τη λήξη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί εναλλακτική προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα, από μόνη της και με την διεθνή κοινότητα, που μπορεί να φανεί πιο αποτελεσματική από προηγούμενες προσπάθειες και περαιτέρω εισηγείται όπως το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίξει την αξιοποίηση μελλοντικών εισοδημάτων από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο για να διευκολυνθεί η επίτευξη λύσης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Φόρειν ΄Οφις επαναβεβαιώνει την προσφορά προηγούμενων κυβερνήσεων ότι ότι σε περίπτωση λύσης θα επιστρέψει σχεδόν το 50% των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο αλλά δεν προσδιορίζει σε ποίους θα επιστρέψει αυτό το ποσοστό γης και γιατί δεν το επιστρέφει τώρα.
Καλωσορίζει η επιτροπή το γεγονός ότι το Φόρειν ΄Οφις επεκτείνει την διπλωματική παρουσία του στην Τουρκία δίδοντας το μήνυμα στην Τουρκία και σε άλλους τη σοβαρότητα των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η επιτροπή δεν βρίσκει ότι το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να «ισλαμοποιήσει» το τουρκικό κράτος, αλλά ταυτόχρονα εισηγείται όπως το Φόρειν ΄Οφις κάνει ξεκάθαρο στους Τούρκους συνέταιρους ότι οι ελλείψεις στο τουρκικό δικαστικό σύστημα βλάπτουν τη διεθνή φήμη της Τουρκίας και οδηγούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε βαθμό που δυσκολεύουν τις στενότερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ενταξιακή της Τουρκίας. Η επιτροπή εισηγείται όπως το Φόρειν ΄Οφις προσφέρει υποστήριξη στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2012 με την ανάμιξη του υπ. Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Βρετανίας. Ενώ καλωσορίζει την βελτίωση στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεραίνει ότι το μητρώο της Τουρκίας στο τομέα αυτό παραμένει προβληματικό για τον στρατηγικό συνεταιρισμό και την ενταξιακή πορεία. Ζητούν από το Φόρειν ΄Οφις να ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να περιορίσει τις συλλήψεις και να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, και να βοηθήσει την Τουρκία με πρακτικούς τρόπους να καλυτερεύσει τη συμπεριφορά της στο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου της ελευθερίας έκφρασης και αντιμετώπισης των Μ.Μ.Ενημέρωσης.
Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, εμφαντικά αγνοείται πλήρως η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ο εποικισμός, ο συγκεκριμένος λόγος δηλαδή, που θεωρείται από τους συγγραφείς της ότι η ενταξιακή της Τουρκίας είναι όμηρος της λεγόμενης «κυπριακής διένεξης»¨. Και σε ολόκληρο το περιεχόμενο της έκθεσης η ορολογία που χρησιμοποιείται για τα κατεχόμενα είναι Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (δίχως εισαγωγικά) και πουθενά δεν γίνεται λόγος για κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η επιτροπή συμπεραίνει ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ πιο χρήσιμος συνέταιρος για το Ηνωμένο Βασίλειο όταν έχει δυνατές σχέσεις με το Ισραήλ παρά όταν δεν έχει.
Στην επιτροπή κατέθεσε μαρτυρία και η Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας αλλά φαίνεται να ήταν η μοναδική καθώς δεν φαίνεται να πάρθηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων ή της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κανέναν άλλο είτε από την Κύπρο είτε από την Βρετανία.
Να επισημάνω ότι η αλλαγή πολιτικής που εισηγείται η εν λόγω επιτροπή του βρετ. Κοινοβουλίου αν δεν εξευρεθεί λύσης μέχρι τα μέσα Ιουλίου ή το τέλος της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, σίγουρα ούτε ταυτίζεται ούτε συμβαδίζει με την αλλαγή πολιτικής που ζήτησε ο Αμερικανός βουλευτής Χάουαρτ Μπέρμαν από την αμερικανίδα Υπ. Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον με επιστολή του ημερ. 22 Μαρτίου 2012.
Φανούλα Αργυρού - Ερενήτρια/συγγραφέας Λονδίνο.
...προς το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι και γίνει μέλος η Τουρκία της Ε.Ε.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την υπόλοιπη Ευρώπη δεν τους νοιάζει, ίσως να τους προωθούν κιόλας!!!