Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αποδέχθηκε την προθεσμία Ανάν η Συρία

Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής ειρηνευτικού σχεδίου η 10η Απριλίου
Την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου, Κόφι Ανάν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για καθορισμό της 10ης Απριλίου ως καταληκτικής ημερομηνίας εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου από τη Συρία, αποδέχθηκε η συριακή κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, που ζήτησε από τη συριακή αντιπολίτευση αντίστοιχες δεσμεύσεις με αυτές της κυβέρνησής του. Είχε προηγηθεί η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του Σ.Α. από τον κ. Ανάν, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι η Συρία έχει αποδεχθεί την ιδέα του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει τερματισμό της μετακίνησης του συριακού στρατού σε πληθυσμιακά κέντρα, την απόσυρση των βαρέων όπλων, την έναρξη της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων και κατάπαυση του πυρός εντός 48ώρου.

Ζητώντας τον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας, ο κ. Ανάν ταυτίστηκε με το αίτημα που περιέχεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των Φίλων της Συρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή περίπου 80 κρατών, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, χώρες της Ε.Ε. και του Περσικού Κόλπου. Απομένει τώρα να αποδειχθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Ασαντ είναι διατεθειμένος να τηρήσει τη συμφωνία. «Υποσχέσεις δίνονται και παραβιάζονται, το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Δηλωτική προθέσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί η αντίδραση του συριακού καθεστώτος στη σύνοδο της Πόλης, την οποία εχλεύασε ως «ατελέσφορη και ενδεικτική της αρνητικής στάσης των Σύρων προς οποιαδήποτε ξένη επέμβαση». Εξάλλου χθες, εν αναμονή της ομιλίας Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο συριακός στρατός σφυροκόπησε θέσεις των εξεγερμένων σε Βορρά και Νότο. Σε 18 υπολόγιζαν τους νεκρούς και σε δεκάδες τους τραυματίες πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, μετά και την ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Δαμασκού, κοντά σε ξενοδοχείο και αστυνομικό τμήμα.

«Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε και να περιμένουμε», είχε πει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη σύνοδο της Πόλης, αναφερόμενη στην απροθυμία του προέδρου Ασαντ να συμμορφωθεί με το σχέδιο του κ. Ανάν για ομαλή πολιτική μετάβαση. Η κ. Κλίντον επιβεβαίωσε την Κυριακή για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στη συριακή αντιπολίτευση εξοπλισμό για δορυφορικές επικοινωνίες, ώστε να προβλέπονται και να αποφεύγονται οι επιθέσεις του στρατού.

Στη σύνοδο κατατέθηκε, επίσης, πρόταση για την ίδρυση ειδικού ταμείου που θα χορηγεί μισθούς στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Σύμφωνα με στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, που αναγνωρίστηκε στη σύνοδο ως φορέας της γενικώς διασπασμένης συριακής αντιπολίτευσης, το συμβούλιο έχει δεχθεί προσφορές ύψους 176 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια και 100 εκατ. δολαρίων για τους μισθούς των μαχητών εντός της Συρίας, με βασικούς χορηγούς τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προτείνουν εξοπλισμό της αντιπολίτευσης.

Προειδοποίηση προς τις αραβικές χώρες να μην εξοπλίσουν, ούτε να παράσχουν οικονομική βοήθεια προς τους Σύρους εξεγερμένους, απηύθυνε ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, επισείοντας τον κίνδυνο διασποράς της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ρωσία, η οποία μαζί με την Κίνα έχει καταψηφίσει τα καταδικαστικά για τη Συρία ψηφίσματα στο Σ.Α. του ΟΗΕ, καταδίκασε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα τελεσίγραφα και τις «τεχνητές καταληκτικές ημερομηνίες των Φίλων της Συρίας», τονίζοντας ότι μόνο το Σ.Α. του ΟΗΕ είναι αρμόδιο να θέσει χρονοδιαγράμματα στον πρόεδρο Ασαντ. Ο κ. Λαβρόφ ζήτησε, ωστόσο, αφενός από τον κ. Ασαντ να κάνει το πρώτο βήμα και να αποσύρει τον στρατό από τους δρόμους των πόλεων και αφετέρου από τους εξεγερμένους να καταθέσουν τα όπλα. Εθιμοτυπική και τεχνικής φύσεως χαρακτήρισε την άφιξη του ρωσικού αντιτορπιλικού «Σμετλίβι», στο λιμάνι της Ταρσού τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκπρόσωπος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.