Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ανοδος υπερσυντηρητικών ισλαμιστών στην Αίγυπτο

The New York Times

Ο Χαζέμ Σαλάχ Αμπού Ισμαήλ είναι ισλαμιστής της παλαιάς σχολής. Τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αιγύπτου με το Ισραήλ και επικαλείται το Ιράν ως επιτυχές παράδειγμα απεξάρτησης από την Ουάσιγκτον. Τον ανησυχεί ο συγχρωτισμός των φύλων στον εργασιακό χώρο και η εργασία της γυναίκας εκτός οικίας. Και υπόσχεται να φέρει εκπληκτική ευημερία στην Αίγυπτο, εάν παραιτηθεί του εμπορίου με τη Δύση.

Εχει επίσης ορμήσει δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία, για να πάρει το προβάδισμα στην κούρσα κατάκτησης της προεδρίας της Αιγύπτου, αναδιατάσσοντας τις πολιτικές γραμμές στη χώρα. Η επιτυχία του μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ προσέφεραν ενδείξεις σιωπηρής συναίνεσης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη ισλαμική παράταξη της Αιγύπτου, αθέτησε τη δέσμευσή της να μην κατεβάσει τον δικό της υποψήφιο.

Με τον πρώτο γύρο να έχει οριστεί για τα τέλη Μαΐου και τον δεύτερο για τα μέσα Ιουνίου, η πρώτη εκστρατεία για την κατάκτηση της προεδρίας της χώρας, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι, εξελίσσεται σε μάχη μεταξύ ισλαμιστών.

Η Αδελφότητα, που ηγείται της Βουλής, είχε δεσμευτεί να μη διεκδικήσει την προεδρία, φοβούμενη αντιδράσεις από την πλευρά του στρατού και της Δύσης. Ωστόσο, η δυναμική εμφάνιση του Αμπού Ισμαήλ ανοίγει την προοπτική ο νικητής να μην είναι τόσο ένθερμος οπαδός της εκκοσμίκευσης, ούτε τόσο φιλελεύθερος, αντίθετα να προκύψει ένας σκληρός ισλαμιστής, ο οποίος απορρίπτει τη ρεαλιστική θέση της Αδελφότητας υπέρ των σταθερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Ο κ. Αμπού Ισμαήλ θέτει ακόμη έναν -πιο σοβαρό- κίνδυνο, προκαλώντας το καθεστώς της Αδελφότητας ως της κύριας φωνής της ισλαμικής πολιτικής στην Αίγυπτο και απειλώντας να υπονομεύσει την εκστρατεία της τελευταίας για την άρση των φόβων της Δύσης έναντι του πολιτικού Ισλάμ. Η Αδελφότητα παίρνει πολύ μεγάλο ρίσκο κατεβάζοντας τον δικό της υποψήφιο εναντίον του, καθώς η νίκη δεν είναι καθόλου βέβαιη. Και έτσι, σε μια αξιοσημείωτη μεταστροφή, οι σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής, που άλλοτε φοβήθηκαν την υπερίσχυση της Αδελφότητας, τώρα δείχνουν να θεωρούν την παράταξη απαραίτητο σύμμαχο κατά της υπερσυντηρητικής Αιγύπτου, που εκπροσωπεί ο Αμπού Ισμαήλ. Αμερικανοί διπλωμάτες, έκπληκτοι μπροστά στην επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές των υπερσυντηρητικών λαϊκιστών ισλαμιστών, που είναι γνωστοί ως Σαλαφιστές, παρακολουθούν με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία τον κ. Αμπού Ισμαήλ.

Ο υποψήφιος της Αδελφότητας, Χαϊράτ ελ Σατέρ, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είναι πολύ γνωστός τόσο σε Αμερικανούς διπλωμάτες όσο και στις επαφές τους με τον αιγυπτιακό στρατό. Εχει συναντηθεί με σχεδόν όλους τους ανώτατους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκαν το Κάιρο και διατηρεί σταθερή επαφή με την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Αν Πάτερσον.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.