Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ευρεία παρακολούθηση του Διαδικτύου και της τηλεφωνίας προετοιμάζει η Βρετανία

Μία από τις υπηρεσίες πληροφοριών θα εξασφαλίσει την άδεια του κράτους για να παρακολουθεί κάθε τηλεφωνική κλήση, μήνυμα SMS και διαδικτυακή δραστηριότητα στη χώρα, σε μία προσπάθεια πάταξης της εγκληματικότητας και αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Είναι αναγκαίο για την αστυνομία και τις υπηρεσίας ασφαλείας να έχουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, για την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων και την προστασία του κοινού από τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Λονδίνο.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, που διατείνονται ότι παραβιάζει το απόρρητο του ιδιωτικού βίου. «Αυτό που δεν μας εξήγησε η κυβέρνηση είναι γιατί θέλει τόσο πολύ να μας παρακολουθεί διαρκώς, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγούμενα δικαστική έγκριση, όπως γίνεται σήμερα», αναρωτήθηκε ρητορικά ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο νέος νόμος αναμένεται να παρουσιασθεί επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο πλαίσιο της προγραμματισμένης της ομιλίας για την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου το Μάιο. Σήμερα, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφάλειας μπορούν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες υπόπτων, μόνο αφού εξασφαλίσουν υπουργική άδεια και εισαγγελική έγκριση.

Οι εταιρίες παροχής Ιντερνετ θα πρέπει να τοποθετήσουν λογισμικό, το οποίο θα επιτρέπει στην αρμόδια βρετανική υπηρεσία, την GCHQ, να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Ο νέος νόμος δεν θα επιτρέπει στην GCHQ να εξετάζει το περιεχόμενο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων SMS χωρίς δικαστικό ένταλμα. Θα επιτρέπει, όμως, την καταγραφή του αποδέκτη των κλήσεων που πραγματοποίησε κάποιος ύποπτος, τη διάρκεια και τη συχνότητα των κλήσεων αυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου εξέτασαν ήδη τα μέλη της Ενωσης Παρόχων Ιντερνετ της Βρετανίας (ISPA). Κάθε προσπάθεια υιοθέτησης τέτοιου νομοθετήματος, όμως, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει αντίσταση από το σύνολο των Βρετανών νομοθετών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και σε εκείνη των Λόρδων.

Ανάλογη πρόταση του 2006 από την τότε κυβέρνηση των Εργατικών εγκαταλείφθηκε λόγω της παθιασμένης αντίδρασης της τότε αντιπολίτευσης Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.