A.P., Reuters
ΜΟΣΧΑ. Αυστηρή προειδοποίηση στις χώρες που προωθούν τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης απηύθυνε χθες η Μόσχα διά στόματος Σεργκέι Λαβρόφ. Με δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η παροχή όπλων στους αντάρτες «θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αιματοχυσία για πολλά χρόνια, σε μια αμοιβαία καταστροφή»· προσέθεσε δε ότι η συριακή αντιπολίτευση «δεν θα νικήσει» τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Ασαντ «ακόμη κι αν οπλισθεί ώς τα δόντια».
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει τον βασικό προμηθευτή όπλων της Συρίας, της χώρας που φιλοξενεί τη μοναδική ρωσική βάση σε θερμές θάλασσες, στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα, η Μόσχα καυτηριάζει την αδιαλλαξία του Ασαντ και στηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια του Κόφι Ανάν για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, κατά τον Λαβρόφ, η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, τορπίλισε την πρωτοβουλία Ανάν, καθώς δυτικές και αραβικές χώρες έθεσαν ζήτημα εξοπλισμού των ανταρτών.
Η εν εξελίξει μεσολαβητική προσπάθεια του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα. Πέντε ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 10ης Απριλίου που έχει τεθεί στη συριακή κυβέρνηση για κατάπαυση του πυρός, οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν χθες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 άνθρωποι να σκοτωθούν.
Την αίσθηση της κινητικότητας ήρθε να ενισχύσει η χθεσινή επίσκεψη του Γιάκομπ Κέλενμπεργκερ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στην πόλη Ντεράα, λίκνο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος. Δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και υγειονομικό υλικό έφτασαν επίσης στην πόλη. Στο μεταξύ, αναμένεται η άφιξη στη Δαμασκό αποστολής του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, η οποία θα συζητήσει με Σύρους αξιωματούχους το ενδεχόμενο αποστολής 200 έως 250 παρατηρητών του οργανισμού. Οι παρατηρητές θα είναι άοπλοι και θα κληθούν να επιβλέψουν την κατάπαυση πυρός, εφόσον βέβαια έχει αίσια έκβαση η μεσολαβητική προσπάθεια Ανάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.