Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Το Τελ Αβίβ τώρα περιμένει τη διπλωματία για το Ιράν

Α.P., Reuters, The Jerusalem Post

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αναγνωρίζοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφέρουν αποτελέσματα, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν χθες ότι το ενδεχόμενο μιας αεροπορικής επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εντός του 2012 απομακρύνεται. Οι ίδιες πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι οι κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των 5+1. Το βράδυ της Τρίτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παραδεχόταν για πρώτη φορά πως τα αποτελέσματα των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να υπογραμμίσει πως διατηρεί ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την προοπτική να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου από πλευράς των Ιρανών διά της διπλωματικής οδού.

«Στην παρούσα φάση θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της διπλωματίας και τις επόμενες κινήσεις του ιρανικού καθεστώτος», δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος στην Jerusalem Post. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το Ισραήλ μπορεί να επισπεύσει μια επιδρομή αν αντιληφθεί πως η ιρανική ηγεσία έχει δώσει διαταγή για εμπλουτισμό ουρανίου στο επίπεδο που απαιτείται για παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Προς το παρόν, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και αυτές των ΗΠΑ συμφωνούν ότι ο κ. Χαμενεΐ δεν έχει δώσει τέτοια διαταγή. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο αρχηγός της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, είχε ισχυριστεί πως αν το Ιράν προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό άνω του 90%, το Ισραήλ θα το πληροφορηθεί εγκαίρως.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί διαφωνούν ως προς το λεγόμενο «σημείο χωρίς επιστροφή» - τη στιγμή δηλαδή που το Ιράν θα έχει αποκτήσει πυρηνικό όπλο. «Αν το Ιράν ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βαθμό 90% και η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση, τότε μια ισραηλινή επιδρομή θα είναι αναπόφευκτη», είχε τονίσει ο κ. Νταγκάν. Την άποψη του αρχηγού της Μοσάντ φέρεται να συμμερίζεται και η αμερικανική κυβέρνηση, όχι όμως και ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ. Ο τελευταίος θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αμυντικής θωράκισης των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων μπορεί να αχρηστεύσει τη στρατιωτική επιλογή και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ μιας επιδρομής πριν ο κ. Χαμενεΐ ανάψει το πράσινο φως για εμπλουτισμό ουρανίου σε βαθμό άνω του 90%.

Το Ιράν φέρεται να έχει ήδη απορρίψει την τουρκική πρόταση για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων με την Ομάδα των 5+1 είτε στη Βαγδάτη είτε στο Πεκίνο. Ο σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνει τις κινήσεις των Τούρκων στην κατεύθυνση της περιφερειακής κυριαρχίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αποδοχή της Κωνσταντινούπολης ως τόπου διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων υποδηλώνει αδυναμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.