Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;»

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στην Πάφο στις 26 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο του βιβλίου «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» του στρατηγού ε.α. και πρώην υπουργού εθνικής άμυνας, Φράγκου Φραγκούλη. Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν από κοινού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ). 
Για το βιβλίο μίλησαν ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου, και ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Εσκίογλου. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν τη ριζοσπαστική θεώρηση του συγγραφέα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάτω από το πρίσμα του νέο-οθωμανισμού της σημερινής κυβέρνησης της Τουρκίας. Αυτή η ιδιαίτερη διάσταση για τη θεώρηση του τουρκικού κράτους μπορεί να αποτελέσει νέα βάση για τη διαμόρφωση μία νέας ελληνικής πολιτικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο στρατηγός αφού κάνει μια «βαθειά βουτιά» στην ιστορία της περιοχής, φτάνοντας μέχρι την μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 επανέρχεται στις μέρες που διανύουμε και στον νεο-οθωμανισμό της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας, αντιπαρατάσσει τον νεο-βυζαντινισμό ως μοντέλο διάλυσης της σύγχρονης Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.